Obrazovanje

Zaradili milione prodajući lažne diplome

Zaradili milione prodajući lažne diplome
Zaradili milione prodajući lažne diplome

Pakistanska kompanija "Axact" sebe smatra svjetskom vodećom kompanijom u IT sektoru.

Prema opisu njihovog poslovanja, "oni nude svjetske proizvode prestižnim klijentima širom svijeta". Međutim, ovo je samo dobra maska, jer ova kompanija, zapravo, prodaje lažne diplome, kako srednjih škola, tako i fakulteta.

I dok u njihovoj ponudi postoje neki softveri, njihov glavni i osnovni posao je prodaja lažnih akademskih diploma, koje, putem interneta, "rasturaju" širom svijeta. Zanimljivo je da na njihovim diplomama ne stoje originalna imena poznatih fakulteta, nego varijacije poput "Barkley", "Columbiana" i "Mount Lincoln", a sve diplome su potpisane potpisom američkog državnog sekretara Džona Kerija, piše New York Times.

U jednom od promotivnih video-klipova za univerzitete čije diplome nude, navodni dekan pravnog fakulteta kaže: "Mi smo jedan od najpoznatijih fakulteta u svijetu. Dođite i postanite dio 'Newford University'."

Međutim, malo detaljnijom istragom novinari su saznali da je ova žena zapravo plaćena glumica, baš kao i ostali profesori koji se pojavljuju u ovom spotu. Kampus univerziteta, koji je prikazan u spotu, nije zapravo ništa drugo nego ilustrativne fotografije.

Bivši radnici ove pakistanske kompanije su priznali da su radili na prodaji diploma.

"Samo srce ove kompanije je tim prodaje, koji se javlja na telefon. Sve su to obrazovani, mladi Arapi, koji tečno govore engleski jezik. Dakle, nudi se sve - od diploma srednje škole, koje koštaju oko 350 dolara, pa do doktorskih disertacija, koje koštaju 4.000 dolara i više", kaže jedan bivši zaposlenik.

I dok većina klijenata shvata da je riječ o lažnim diplomama, pravi posao ovog tima jeste da "obrade" one koji navodno žele pravo obrazovanje.

"Takve ljude morate izmanipulisati da upišu neki kurs, do kojeg nikada neće doći, a onda da ih uvjerite da je njihovo životno iskustvo sasvim dovoljno da dobiju diplmu za taj novac", kaže ovaj radnik.

Oni navode i slučaj jedne sestre iz Abu Dabija, koja je platila diplomu čak 60.000 dolara kako bi napredovala u poslu.

"Kako bi povećali profit, agenti prodaje nerijetko se predstavljaju kao zvaničnici američke vlade, koji klijente uvjeravaju da je neophodno da kupe ovaj skupi sertifikat", kaže ovaj bivši zaposlenik. On dodaje da su prihodi kompanije bili i po nekoliko miliona dolara na mjesečnom nivou: "S druge strane, sama kompanija se predstavlja kao softverska kompanija i tako legalno posluje."

Inače, na promotivnim spotovima za ove univerzitete nećete naći identično ime fakulteta ili obrazovne ustanove, već je to obično neka slična verzija. Ono što je još slično svakako je grafika tih portala, kako bi svjesno naveli klijente da povjeruju da je riječ o pravim fakultetima.

"Iskreno, ovo je možda jedna od najvećih operacija koje smo vidjeli", kaže Alen Ezel, bivši agent FBI-ja, koji dodaje: "To je nevjerovatna prevara."

Nakon što je "Njujork tajms" otkrio ovu prevaru, pakistanska Savezna istražna agencija je pokrenula istragu protiv "Axacta", te su već izuzeli određenu dokumentaciju u njihovim kancelarijama u Karačiju i Islamabadu.

Tokom upada u kancelarije pronašli su nekoliko blanko diploma, ali i lažni memorandum Stejt departmenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije