Obrazovanje

Završeni prvi prijemni ispiti na javnim univerzitetima u RS, ostalo još 2.628 mjesta za brucoše

Završeni prvi prijemni ispiti na javnim univerzitetima u RS, ostalo još 2.628 mjesta za brucoše
Foto: Ilustracija | Završeni prvi prijemni ispiti na javnim univerzitetima u RS, ostalo još 2.628 mjesta za brucoše

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Već pri prvom prijemnom ispitu popunjeni su kapaciteti Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kao i pojedini odsjeci Banjalučkog univerziteta.

Tatjana Mihajlović, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta u Banjaluci, kaže da je čak oko 140 kandidata "otpalo".

"Odsjek predškolskog vaspitanja već je popunjen, dok je Odsjek psihologije popunjena i što se tiče redovnih, ali i stranih studenata. Planiramo tražiti od resornog ministarstva produženje liste za ove odsjeke", navodi ona.

Prema podacima studentskih službi Univerziteta u Banjaluci, na 3.123 mjesta predviđenih za upis u prvu godinu studija u akademskoj 2017/2018. godini, za prvi prijemni ispit konkurisalo je ukupno 2.403 kandidata, a 1.695 je ukupno primljeno. Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu prijemni je položilo 1.105 kandidata od 1.257 prijavljenih. Na četiri fakulteta u Banjaluci, Poljoprivrednom, Rudarskom, Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta i Fakultetu bezbjednosnih nauka prijemni su položili svi prijavljeni kandidati.

Prema riječima Ranka Božičkovića, prorektora za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ostalo je još 1.200 mjesta slobodno za buduće brucoše.

"Upisna kvota na Medicinskom fakultetu je ispunjena jer se prijavilo 230 kandidata, a ovaj fakultet prima 150, ali biće proširenje liste za još deset mjesta", tvrdi Božičković, dodajući da je ostalo i samo pet mjesta na Stomatologiji. 

Najveći odziv i najviše položenih bilo je na Elektro-tehničkom fakultetu, gdje je primljeno 88 brucoša, zatim na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini, gdje su ostala još samo dva mjesta. Božičković precizira da su ostali fakulteti popunili oko 50 odsto predviđenih kvota. Prema riječima Darka Kneževića, dekana Mašinskog fakulteta u Banjaluci, samo četiri kandidata nisu prošla prijemni. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije