Obrazovanje

Zbog viška nastavnika nema novih konkursa

Zbog viška nastavnika nema novih konkursa
Foto: Ilustracija | Zbog viška nastavnika nema novih konkursa

BANJALUKA, PRIJEDOR - Sva manje đaka u školama u RS i to što je prvi put upisano manje od 10.000 prvačića zabrinulo je prosvjetne radnike da će neki od njih ostati bez posla, ali nadležni tvrde da će biti preraspodijeljeni, ali i da trenutno nema novih konkursa za zapošljavanje.

Prema riječima Miroslava Popržena, predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, u Republici Srpskoj je upisano oko 560 učenika manje ove godine, što znači 23 odjeljenja manje, a prema svemu sudeći, ovaj trend biće prisutan i u budućnosti.

"Naša realnost je da su 23 učitelja viška. Znalo se i ranije dešavati da ima višak prosvjetnih radnika, ali unazad petnaestak godina nije se desilo da je neko u potpunosti ostao bez posla kao tehnološki višak i da je završio na birou, bar ne na području Banjaluke", priča Popržen.

Na početku iduće školske godine, kaže, znaće se kakva je sudbina tih prosvjetnih radnika. Garantuje da će svi banjalučki prosvjetari biti preraspodijeljeni.

Upozorava da je problem tehnološkog viška prisutan i u predmetnoj nastavi, jer dosta profesora nema punu normu časova redovne nastave, ali ipak ne u mjeri kao u razrednoj nastavi, gdje radnici ostaju bez komplet norme.

Kako navode iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, njihovi predstavnici obišli su škole koje imaju manji broj učenika i odjeljenja od broja predviđenog Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju. Podaci s terena se analiziraju, a u narednom periodu predstavnici Ministarstva razgovaraće s načelnicima opština i direktorima škola kako bi zajedno razmotrili mogućnost organizovanja prevoza učenika do centralne škole ako se zatvori neko područno odjeljenje.

"Nastavnici koji eventualno ostanu bez posla gašenjem područnih odjeljenja biće zbrinuti u centralne škole. Ministarstvo je već uputilo dopis svim školama da ne mogu vršiti prijem novih radnika do donošenja odluke o novoj mreži osnovnih škola i dok se ne zbrinu nastavnici koji bi u toj situaciji mogli postati tehnološki višak", ističu iz resornog ministarstva.

Ističu da će tražiti najbolje moguće rješenje za učenike, nastavnike i lokalnu zajednicu.

Stevica Džogazović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, koji čini 17 osnovnih škola, kaže da u većini škola prosvjetari ostaju bez djelomičnog broja časova, norme i da čak postaju tehnološki višak.

Sa sigurnošću tvrdi da na području regije Prijedor neće biti raspisan nijedan novi konkurs dok god postoje radnici koji nemaju potpunu normu ili su tehnološki višak.

Iako je đaka sve manje, upisne kvote na učiteljskim studijama ne jenjavaju. Za profesore razredne nastave na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu predviđeno je čak 160 mjesta.

 Zanimljiva je i činjenica da kako se smanjuje broj učenika iz godine u godinu raste broj zaposlenih nastavnika. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, tokom školske 2014/2015. godine 8.069 nastavnika podučavalo je 95.223 učenika, dok je tokom 2016/2017. godine manje učenika, njih 92.312, učilo više nastavnika, tačnije 8.108.

ŠK. GODINA UČENICI  NASTAVNICI

  • 2016/2017.      92.312 8.108
  • 2015/2016.      93.670 8.117
  • 2014/2015.      95.223 8.069

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije