Obrazovanje

Žena programera svakim danom sve više

Žena programera svakim danom sve više
Žena programera svakim danom sve više

Ne tako davno Davida Marion je vodila prodavnicu sladoleda, Elen Vondra Lindli je radila u korisničkom servisu, a Elizabet Uzelton je šila uniforme za ugostitelje.

Danas, međutim, sve tri žene pišu kodove za razne kompanije u Sijetlu. Ovaj odličan preokret u njihovim karijerama i životima omogućila im je lokalna organizacija koja se posvetila privlačenju žena u svijet programiranja. I što je možda još važnije, ova organizacija im daje priliku da započnu svoju novu karijeru u IT industriji, u kojoj je i dalje nedovoljan broj žena.

„Zarađujem novac radeći posao o kom nisam znala baš ništa prije godinu i po. I zaista ga volim“, kaže Elen Vondra Lindli, koja radi za NIRD, studio za razvoj softvera.

Mogućnost da se probiju u IT industriji dobile su zahvaljujući ADA Developers Academy, koja je pokrenuta da bi ženama koje ne znaju ništa o programiranju pružila mogućnost edukacije na ovom polju i pomogla im da pronađu zaposlenje u ovoj industriji.

Elis Vorti, jedan od osnivača ove Akademije, kaže da je motiv pokretača bila činjenica da u IT industriji i dalje postoji velika razlika između broja zaposlenih žena i muškaraca. A ponuda za posao ima napretek. Stoga su odlučili da pokušaju da nešto promjene i ponude ženama mogućnost da dođu do dobro plaćenog i zanimljivog posla, a kompanijama više programera koji su im prijeko potrebni.

Vorti navodi da je cijela stvar i počela tako što joj je njen prijatelj Skot Kejs, vlasnik kompanije Energy Savy, rekao da nikako ne može da pronađe ženu programera. Udruživši se sa Suzan Malarki, počeli su da rade na programu koji se pretvorio u ADA Akademiju, čiji polaznici danas rade u brojnim kompanijama, od manjih startapova pa do velikih korporacija poput Amazona.

Kodiranje je nešto za šta sam oduvijek bila zainteresovana – neke osnove sam učila sama  u srednjoj školi – ali nikada nisam ništa više uradila po tom pitanju", kaže Marion, koja je donedavno vodila prodavnicu sladoleda, iako je studirala engleski jezik. 

 

Oduvijek sam želela da se vratim tom poslu, ali sam imala osjećaj da sam prestara i da nemam vremena da se vratim u školu."

Marion danas radi kao programerka u kompaniji „Chef“. Ona kaže da je godina koju je provela učeći programiranje bila intenzivna, ali i zanimljiva.

„Zaista mi je drago što sam odlučila da nešto promjenim i što sam sada ovde gdje jesam. Nisam promijenila samo karijeru, promijenila sam svoj život“, navodi Marion.

Vondra Lindli smatra da problem nedostatka žena u IT industriji mora da se rješava na dva nivoa.

Prvo, žene treba ohrabrivati da „uđu“ u IT svijet i odluče se za taj put u edukaciji, ali im treba i omogućiti da se u njoj zadrže. 

Mnoge žene programeri se često osjećaju usamljeno na radnom mjestu“, navodi ona. A to je i sama iskusila, jer je dugo bila jedina žena programer u firmi.  Lindli smatra da je to jedan od razloga zbog kog se žene ne odlučuju za ovaj poziv.

„Mnoge žene se, čak i ako ih privlači posao u IT industriji, ne odlučuju za tu karijeru, jer naprosto ne poznaju nijednu ženu koja se bavi tim poslom. Ponekad vam je na poslu zaista potrebna žena sa kojom biste mogli da razgovarate i koja će stvari posmatrati na isti način“, kaže Lindli.

IT kompanije sa ženama na čelu su uspješnije

Podsticanje povećanja broja žena u IT industriji je korisno i za kompanije. Istraživanje kompanije „Kauffman Foundation“  pokazuje da IT kompanije koje predvode žene postižu 35 % više profita i odnose 12 % veće prihode od kompanija koje vode muškarci. Ovo istraživanje pokazalo je i da organizacije koje imaju više žena zaposlenih na menadžerskim pozicijama imaju i bolju poziciju na tržištu kada su u pitanju dionice i njihova ukupna vrijednost.

Potreba za ženama programerima prepoznata je i u regionu. Sličan model edukativnih programa u oblasti programiranja postoji i kod nas na ITAcademy, specijalizovanoj školi za obrazovanje u domenu informacionih tehnologija. Ovaj program je namijenjen svima, ali iz ITAcademy navode da je među polaznicima sve više djevojaka i nadaju se da će kroz razne inicijative uspjeti da ih privuku još više.

Ovi edukativni programi namenjeni su svima bez obzira na godine i prethodno obrazovanje. Predavanja su prilagođena predznanju polaznika. Teorija je svedena na zanimljive studije slučaja i primjere, a praksa na aktivno programiranje, kreiranje aplikacija i razvijanje softvera. Za sve one koji zbog svojih obaveza ili fizičke udaljenosti ne mogu da pohađaju tradicionalnu nastavu, postoji i mogućnost onlajn učenja. Više o programu možete saznati ovdje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije