Obrazovanje

Zimska škola fizike u Trebinju okupila talente

Zimska škola fizike u Trebinju okupila talente
Foto: N.N. | Zimska škola fizike u Trebinju okupila talente

TREBINJE - Društvo fizičara istočne Hercegovine je, u saradnji sa Fakultetom za proizvodnju i menadžment iz Trebinja, započelo Zimsku školu fizike za talentovane srednjoškolce iz cijele regije.

U pitanju je prva škola ovakvog tipa u Hercegovini koja je okupila tridesetak učenika iz Trebinja, Ljubinja i Bileće, a koja ima za cilj da popularizuje fiziku, kako bi se srednjoškolci što više zainteresovali za ovu nauku. 

Škola će se, kako je objasnio Dobroslav Slijepčević, član Društva, baviti oblastima mehanike, termodinamike, elektromagnetizma i astrofizikom, i to u dijelovima koji nisu mogući da se izvode u redovnoj nastavi, jer je u pitanju napredni kurs.

"S obzirom na činjenicu da je profesionalno bavljenje ovom naukom deficitarno u našem društvu, ova škola je izazvala veliko interesovanje mladih talenata istočne Hercegovine, ali planiramo da ne stanemo na tome i da u budućnosti radimo i sa osnovcima, ali i učenicima širom Republike Srpske", rekao je Slijepčević.

On objašnjava da će se u narednih pet dana, koliko traje škola, raditi teoretska i  računska predavanja, kao i praktični i demonstracioni ogledi koji idu uz ovu nauku, što će se obavljati u prostorijama trebinjske Gimnazije i Narodne biblioteke Trebinje, a na raspolaganju su im i prostorije Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju.

Dekan menadžmenta, profesor Dušan Jokanović je potvrdio da će ovaj fakultet podržati sve aktivnosti Društva, a naročito ako se škola proširi.

"Rad ovih učenika je jedini način na koji oni ulažu u svoju budućnost i mi ćemo podržati njihova nova sticanja znanja, bilo da se škola produži na ljetnu školu, bilo da ona preraste sa regionalnog na republički nivo", kazao je Jokanović.

On dodaje da bi, ukoliko škola zaživi na višem nivou, u cjelokupnom procesu mogla učestvovati i katedra za matematiku i fiziku na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Maturantkinja Tamara Novokmet iz Ljubinja kaže da je sa oduševljenjem prihvatila prijedlog profesora fizike, jer planira upisati studij fizike i svako novo znanje će joj, kako kaže, i te kako dobro doći.

"Znam da ću proširiti svoje znanje, s obzirom na to da nam je rečeno da ćemo izučavati ono što je nemoguće raditi na redovnoj nastavi, a to jedva čekam", kazala nam je Tamara.

Slično razmišljanje su iznijeli i ostali učenici iz Trebinja i Bileće, jer su svi željni novih znanja koja će im prenijeti profesori Darinka Marić, Nenad Grković, Maksim Mičeta, Ivica Patarčić i Dobroslav Slijepčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije