Obrazovanje

Znanjem već osvojio oko 20 diploma

Znanjem već osvojio oko 20 diploma
Znanjem već osvojio oko 20 diploma

Aleksa Račić, ovogodišnji vukovac Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Banjaluci, zadivljujuće znanje pokazuje i na brojnim takmičenjima, od kojih mu jedno slijedi krajem juna i to Balkansko prvenstvo iz matematike.

Na ovo takmičenje  ide kao član tima reprezentacije BiH, a iz Banjaluke takmičiće se i Maša Maksimović, učenica OŠ "Ivo Andrić".

Za dvije godine takmičenja u prirodnim naukama, Račić je osvojio dvadesetak diploma, a na pojednim takmičenjima je u konkurenciji đaka iz škola iz Londona, Njemačke, Rusije osvajao bronze.

Račić je na nedavno održanoj Juniorskoj matematičkoj olimpijadi u Visokom za učenike do 15 i po godina osvojio peto mjesto, čime se plasirao na Balkanijadu, koja će biti održana u Beogradu.

"Na takmičenju u Visokom bilo je 40 učenika, dok na ovo u Beograd  dolaze učenici iz Bugarske, Rumunije, Turske, Grčke i drugih zemalja", priča nam Račić.

On se takmičio i u fizici, gdje je osvojio drugo mjesto na republičkom takmičenju, te informatici, a ni sportske aktivnosti mu nisu nepoznata oblast jer je trenirao  plivanje.

"Bavio sam se plivanjem, ali kada sam dostigao nivo za takmičenja, počela su i takmičenja iz matematike i fizike, pa sam zbog  preklapanja termina treninga i takmičenja odustao od plivanja", rekao je Račić.

Ovaj talentovani dječak svira i klavir, te pored završetka redovne škole, maturant je u Muzičkoj školi "Vlado Milošević" u Banjaluci.

Želja za znanjem i ljubav prema predmetima prirodnih nauka kod Alekse Račića je toliko jaka pa je na jedno od takmičenja produžio direktno sa ekskurzije.

Kao izbor srednje škole opredijelio se da upiše opšti smjer Gimnazije.

Za njega riječi hvale ima i razrednica iz osnovne škole Irena Bojičić, koja mu predaje matematiku, fiziku i informatiku.

Kaže da je Aleksa svestran dječak, talentovan i intelektualno radoznao.

"Informisan je više nego druga djeca, ima brojne talente, a u razredu je pouzdan i odgovoran. Želio je da se takmiči i iz srpskog jezika, ali to takmičenje se preklapalo sa ostalima. Jednostavno u svemu čime se bavi pokazuje talenat", rekla je Bojičićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije