Svijet

10 godina zatvora za čupanje noktiju, žigosanje...

10 godina zatvora za čupanje noktiju, žigosanje...
10 godina zatvora za čupanje noktiju, žigosanje...

KABUL - Članovi porodice muža Sahar Gul, maloljetne Avganistanke koja je postala simbol borbe za prava žena u toj zemlji, osuđeni su na 10 godina zatvora zbog zlostavljanja i kršenja ljudskih prava.

Osuđeni su otac, majka i sestra Gulinog supruga, a njenom mužu i djeveru, koji su takođe proglašeni krivima, biće izrečena kazna naknadno, jer se nalaze u bjekstvu, saopšteno je u sudu.

Priča o Sahar Gul (15) izazvala je buru u javnosti i talas međunarodnih kritika, kada je u decembru izašla na svjetlost dana.

Porodica njenog muža, poslije sklopljenog ugovorenog braka, držala je Gul šest mjeseci zatvorenu u podrumu, gdje su joj čupali nokte, lomili prste i pekli je užarenim gvožđem, da bi je primorali da se bavi prostitucijom.

Slučaj Sahar Gul pokrenuo je javnost da se založi za jačanje prava žena u Avganistanu i ukine praksu ugovorenih brakova s maloljetnim djevojkama, preneo je AP.

Prema avganistanskom zakonu, djevojke mogu da stupe u brak sa 16 godina, ali Agencija UN za ženska prava navodi podatke da polovinu svih djevojaka u Avganistanu porodica primora da se udaju prije 15. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije