Svijet

5 mjesta na kojima može da izbije treći svjetski rat

5 mjesta na kojima može da izbije treći svjetski rat
5 mjesta na kojima može da izbije treći svjetski rat

Geopolitička situacija u svijetu davno nije bila napetija i svijet je na ivici da plane.

Dok regionalni sukobi prijete da prerastu u globalni konflikt, mnogi se više i ne ustežu da iskoriste termin "treći svjetski rat".

Godina 2015. donijela je velike izazove: borba protiv Islamske države bjesni širom Bliskog istoka i Sjeverne Afrike; subsaharsku Afriku teroriše Boko Haram; migrantska kriza je poljuljala Evropu; konflikt u Ukrajini još nije okončan; odnosi između Rusije i Turske su na ivici pucanja, a jaz između NATO-a sa jedne i Rusije i Kine sa druge strane, djeluje sve dublji.

Izdvajamo 5 mjesta na kojim bi Treći svjetski rat mogao da izbije.

1. Bliski istok: Situacija na Bliskom istoku toliko je konfuzna i kompleksna, strašna i neshvatljiva, da jedino što možemo pozitivno reći o njoj jeste to da još uvijek nije dovela do globalnog rata. Sa velikim brojem igrača - Islamska država, Irak, Sirija, Palestina, Izrael, Iran, Saudijska Arabija - koji svi zastupaju svoje interese, sukob je uvijek na vidiku u ovom regionu, a opasnost od nuklearnog konflikta ublažena je dominacijom Izraela na ovom polju.

2. NATO – Rusija: Prije nego što je Rusija pokrenula vazdušne udare protiv Islamske države u Siriji, glavna tema u odnosima Rusije i Zapada bila je ukrajinska kriza. Nakon aneksije Krima i navodnog podržavanja proruskih pobunjenika u Donbasu, odnosi između dvije strane su naglo zahladneli i uslijedili su mjeseci međusobnih optužni, sankcija i kontra-mjera, oštre retorike, pa i ozbiljnijih incidenata kao što je obaranje ruskog aviona na tursko-sirijskoj granici.

3. Kina – Amerika: Termin poznat kao "Tukididova zamka" označava sukob između dominantne sile i sile u usponu. Ekonomski i vojni uspon Kine poremetio je ravnotežu moći u Aziji i ozbiljno izazvao američke interese u ovom regionu, naročito u Južnom kineskom moru, strateški važnoj teritoriji bogatoj naftom.

Kina smatra da polaže pravo na skoro cijelo Južno kinesko more, kroz koje prolazi oko 5 triliona dolara u trgovačkim brodovima svake godine.

4. Sjeverna Koreja: Najizolovanija zemlja svijeta, Sjeverna Koreja, i njen ratoborni vođa Kim Džong Un godinama prijete nuklearnim oružjem, a gotovo sav novac iz budžeta troši se na oružane snage. Sukobi Pjongjanga sa Južnom Korejom su uobičajena pojava, a nakon probe hidrogenske bombe, niko više nije siguran da baš sljedeća čarka neće prerasti u pravi rat.

5. Kina – Indija: Premda ne djeluje vjerovatno da će dvije azijske sile zaratiti, naročito poslije rješavanja pitanja granica, prijateljstvo Pekinga sa Pakistanom i okretanje Kine Indijskom okeanu, dočekano je u Delhiju sa nervozom, dok sa druge strane, indijska politika "ekonomske ekspanzije na istok" nije nimalo dobrodošča u Pekingu jer zbližava Indiju sa Vijetnamom i Japanom. Ovakvo strateško nadmetanje, zajedno sa lošim odlukama u regionima kao što su Ladak i Kašmir, može dovesti do eskalacije iz koje ni jedna strana neće moći lako da se povuče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije