Svijet

5 najopasnijih oružja budućnosti (FOTO)

5 najopasnijih oružja budućnosti (FOTO)
5 najopasnijih oružja budućnosti (FOTO)

Klimatsko oružje, laserski topovi i slične naprava kao iz filmova naučne fantastike uskoro će zamijeniti glomazne i skupe metalne projektile, a vještina ratovanja biće promijenjena zauvijek.

Ovo su oružja budućnosti koja razvijaju velike svjetske sile:

1. Geofizičko oružje: Izazivanje prirodnih procesa i nepogoda vještačkim putem će u budućnosti predstavljati jedan od glavnih aduta arsenala velikih sila.  Razvoj ove tehnologije započeo je Sovjetski Savez, a ubrzo su se u trku uključile Amerika i Kina. Postoje brojne teorije zavjere koje tvrde da se ovakovo oružje već upotrebljava, premda takve tvrdnje nikada nisu dokazana, a čitava tehnologija obavijena je velom tajne.

2. Lasersko oružje: Jedan od najvažnijih projekata naoružanja predstavlja laserski top koji funkcioniše po principu emitovanja elektromagnetne energije. Iako se laseri odavno koriste, naučnici tek odnedavno rade na razvoju efikasnih borbenih sistema ovog tipa. SAD su već testirale prototip laserskog topa, a u stopu ih prati Rusija.

3. Genetsko oružje: Genetski inženjering jedna je od najkontroverznijih oblasti nauke, a sa posljednjim probojima na ovom polju otkrivene su do sada nezamislive mogućnosti manipulisanja genetskim materijalom. Sada je u potpunosti izvodljivo kreiranje potpuno novih kombinacija gena, a ruski naučnici tvrde da je već razvijen određen broj takozvanih gena-agresora sposobnih da izazovu "programiranu smrt ćelija".

4. Mikrotalasno oružje: Ovaj tip naoružanja najefikasniji je u obračunu sa neprijateljskom elektronikom koju je sposoban da uništi elektromagnetnim emitovanjem mikrotalasa. Ova vrsta oružja u kojoj prednjači Rusija, može da onesposobi neprijateljske avione, dronove i projektile.

5. Oružje sa usmerenim snopom čestica visoke energije: Upotrebom koncentrisanog snopa čestica s električnim nabojem ili neutralnih čestica sa visokom energijom (elektroni, protoni, neutralni atomi vodonika) ovo oružje djeluje na objekat moćnim toplotnim zračenjem, udarnim opterećenjem ili rentgenskim zračenjem koje izaziva uništenje i razaranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije