Svijet

Abe sa Trampom o Sjevernoj Koreji u novembru

Abe sa Trampom o Sjevernoj Koreji u novembru
Foto: Tanjug/AP | Abe sa Trampom o Sjevernoj Koreji u novembru

TOKIO - Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je danas da će razgovarati sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom veoma detaljno o Sjevernoj Koreji, kada on bude u posjeti Japanu narednog mjeseca i ponovio privrženost dvaju zemalja da zajedno rade na tom problemu.

Abe je izjavu dao na konferenciji za novinare koju je održao, nakon što je njegova koalicija zadržala dvotrećinsku većinu na jučeršnjim parlamentarnim izborima, prenio je Rojters.

Abe i Tramp razgovarali su telefonom nakon objavljivanja jučeršnjih rezultata i prema riječima zamjenika sekretara njegovog kabineta Jasutošija Nišimure, japanski premijer i američki predsjednik planiraju da zajedno igraju golf 5. novembra, kada je planirana Trampova prva posjeta Japanu.

Na konferenciji za novinare Abe je najavio i da planira novi susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), koji će biti održan u novembru u Vijetnamu.

"Ovaj uspjeh daje nam osnovu za sprovođenje snažne spoljne politike. Kao dio tih napora, posebno planiram novi susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u novembru na samitu APEC", rekao je Abe.

Abe je rekao i da želi da razgovara sa kineskim predsjednikom Si Ðinpingom i dodao da tokom tih razgovora namjerava da istakne važnost pronalaženja rješenja za sjevernokroejski raketni i nuklearni program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije