Svijet

Abot: Brisel da prati primjer Kanbere

Abot: Brisel da prati primjer Kanbere
Abot: Brisel da prati primjer Kanbere

KANBERA - Australijski premijer Toni Abot, čija je Vlada uvela oštre mjere za zaustavljanje priliva brodova sa migrantima, rekao je da bi EU trebalo da prati primjer Kanbere.

Prema oštrim regulativama koje je uvela Australija, vojni brodovi presreću plovila sa potencijalnim azilantima i vraćaju ih odakle su krenuli, uglavnom u Indoneziju, ili pronađene na palubi šalju u centre za obradu na pacifičkim ostrvima Papua Nova Gvineja i Nauru.

"Bili smo u sličnoj situaciji kada je više stotina, ako ne i više hiljada ljudi, ginulo pokušavajući da dođu do obala. Jedini način da se taj užasni problem zaustavi, a time i smrtni slučajevi, jeste da se zaustave brodovi", rekao je Abot.

On je istakao da je to razlog zbog kojeg je neophodno da evropske zemlje usvoje oštru politiku kojom će biti okončano krijumčarenje ljudi širom Sredozemnog mora.

Ministri spoljnih i unutrašnjih poslova članica EU podržali su sinoć na zajedničkom sastanku u Luksemburgu plan od 10 tačaka o hitnom djelovanju kao odgovor na dramatičnu situaciju u Sredozemnom moru, gdje je na stotine migranata nastradalo u pokušaju da dođu do Evrope. 

Diplomatski izvori navode da plan EU predviđa povećanje sredstava agencije Fronteks, odnosno udvostručavanje sredstava za operacije praćenja i spašavanja na moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije