Svijet

Abot: Islamska država Iraka i Levanta hoće državu terorista

 Abot: Islamska država Iraka i Levanta hoće državu terorista
Abot: Islamska država Iraka i Levanta hoće državu terorista

SIDNEJ - Australijski premijer Toni Abot izjavio je danas da Islamska država Iraka i Levanta nije samo teroristička grupa, već da teži stvaranju terorističke države i nacije.

"Ono što, zapravo, treba da shvatimo jeste da Islamska država - kako oni sada sebe nazivaju - nije samo teroristička grupa. To je teroristička vojska i oni teže ne samo za stvaranjem terorističke enklave, već zapravo terorističke države, terorističke nacije", izavio je Abot za australijski radio ABC.

Abot je reagovao na objavljenu fotografija u australijskim listu jednog sedmogodišnjeg djeteta, sina osuđenog australijskog teroriste, kako u ruci drži odsječenu glavu jednog sirijskog vojnika.

Fotografiju svog sina, Haled Šarufa postavio je na tviteru njegov "ponosni otac" i potpisao je riječima - "to je moj sin", prenijela je agencija AP.

Abot izjavio da je objavljena fotografija na društvenim mrežama "dokaz  koliko je divljačka (sunitska) grupa Islamska država Iraka i Levanta", dodaje AFP.

"To predstavlja izuzetne probleme ... ne samo za ljude na Bliskom istoku, već za  svijet. Vidimo sve više i više dokaza koliko je divljačka ova konkretna grupa", rekao je Abot.

Objavljena fotografiju snimnjena je u sjevernom sirijskom gradu Raka, lokalnom uporištu "islamskog kalifata" Islamske države Iraka i Levanta, navodi australijski list.

Sedmogodišnji sin Australijanca, obučen kao svaki drugi dječak, u plave pantalone, plavu košulju i kapu, fotografisan je kako drži, za kosu, odsječenu glavu sirijskog vojnika.

Šaruf je iskoristio pasoš svoga brata, da prošle godine, napusti Australiju sa suprugom i tri sina da bi se borio u Siriji i Iraku, pošto mu je australijska vlada zabranila da napusti zemlju zbog opasnosti od terorizma.

 On je bio među devet muslimana optuženih 2007. za skladištenje materijala za izradu bombi i planiranja terorističkih napada u Sidneju i Melburnu i 2009. osuđen na četiri godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije