Svijet

Abot položio cvijeće na mjesto pogibije žrtava otmice

Abot položio cvijeće na mjesto pogibije žrtava otmice
Abot položio cvijeće na mjesto pogibije žrtava otmice

SIDNEJ - Australijski premijer Toni Abot položio je cvijeće na improvizovano mjesto za sjećanje na žrtve otmice koja se juče odigrala u kafiću "Lint" u centru Sidneja, u kojoj je život izgubilo troje ljudi, uključujući otmičara.

Abot je napisao poruku na papiru i mahao okupljenima dok je polagao buket bijelih cvjetova na trgu Martin Plejs, ispred kafića u kojem se juče odigrala 17-časovna drama.

Abotova žena Mardži je takođe položila buket cvijeća, ali u crvenoj boji.

Nakon polaganja buketa, premijer Australije je izjavio da je otmičar bio "veoma poremećen čovjek", kao i da je on bio poznat policiji, ali se nije nalazio na listi mogućih terorista.

Otmičar Man Haron Monis (50), koji je poginuo u razmjeni vatre sa policijom, kao i dvoje talaca, "bio je veoma dobro poznat australijskoj federalnoj policiji, ali mislim da nije bio na listi ljudi sumnjivih zbog terorizma", istakao je Abot.

Od rano jutros, veliki broj uplakanih građana polaže bukete cvijeća ispred kafića "Lint", u kojem je otmičar, poreklom iz Irana, juče držao 17 talaca.

Otmica je okončana tek nakon 16 sati, kad je policija upala u lokal i otvorila vatru, pri čemu je poginulo dvoje talaca, kao i napadač.

Australijske muslimanske organizacije su u zajedničkom saopštenju osudile čin otmice.

"Odbacujemo svaki pokušaj oduzimanja nevinog života ili izazivanje straha i terora u njihovim srcima", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije