Svijet

Advokat milijarder uhapšen u SAD zbog droge

Advokat milijarder uhapšen u SAD zbog droge
Foto: N.N. | Advokat milijareder uhapšen u SAD zbog droge

LAS VEGAS - Protiv milijardera i advokata Henrija T. Nikolasa III podignuta je optužnica za drogu, nakon što je uhapšen početkom nedjelje zajedno sa jednom ženom u Las Vegasu.

On je uhapšen u utorak u jednom kazino i strip klubu u Las Vegasu, a pod sumnjom da je krijumčario heroin, kokain, metamfetamin i ekstazi, rekao je juče za AP policajac Lari Hadfild.

Nikolasov pravni zastupnik Dejvid Česnof rekao je američkoj agenciji da njegov tim vodi sopstvenu istragu i da će se "sa činjenicama suočiti na sudu", a sudska dokumenta pokazuju da je Nikolas pušten bez kaucije da se brani sa slobode.

Nikolas je, kao agencija navodi, bio koosnivač kopanije za izradu čipova Broad Korp (Broadcom Corp.) 1991. godine a podnio je ostavku na mjesto predsjednika i izvršnog direktora 2003. godine.

Protiv njega je 2008. godine podignuta optužnica za narkotike i bezbjednosne prevare.

Prva optužnica je odbačena 2009, a druga, za narkotike, 2010. godine.

Ovaj milijared je advokat žrtava zločina, a finansirao je kampanju u SAD za zakonske mjere kojima se žrtvama zločina i članovima njihovih porodica garantuju određena prava.

Takozvana Povelja prava žrtava, "Marsin zakon", dobila je ime po Nikolasovoj sestri Marseli, "Marsi" Nikolas, studentkinji koledža u Kaliforniji koju je bivši momak pratio i ubio 1983. godine.

Agencija podsjeća da pet država - Kalifornija, Ohajo, Ilinois, Severna i Južna Dakota imaju usvojen Marsin zakon.

Južna Dakota je taj zakon promijenila ranije ove godine kako bi policiji i tužilaštvu pomogla da umanji nepredviđene birokratske probleme koje je izazvao.

Nacionalna organizacija koja se zalaže za usvajanje Marsinog zakona saopštila je u četvrtak da je svrha tog zakona "daleko veća od bilo koje osobe".

"Optužbe u medijima ne bi trebalo mešati sa Marsinim zakonom, pokretom za prava žrtava koga je osnovao doktor Nikolas, a koji toliko puno žrtava, advokata, zvaničnika i volontera pokušavaju da uvedu širom države", navedeno je u saopštenju.

Henri Nikolas je u četvrtak uhapšen zajedno sa Ešli Fargo.

Hadfild je kazao da se ona suočava sa istim optužbama kao i Nikolas, sudski podaci poklazuju da je i ona puštena bez kaucije da se brani sa slobode, a da je saslušanje zakazano za septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije