Svijet

Advokati najavljuju veće obeštećenje

Advokati najavljuju veće obeštećenje
Advokati najavljuju veće obeštećenje

BERLIN - "Lufthanzu" očekuju veći zahtjevi za obeštećenje porodica žrtava udesa od uobičajenih, nakon što se pokazalo da za pad aviona"Germanvingsa" odgovornost snosi osoblje, odnosno kopilot.

Istraga pokazuje da je "Erbas A320" kopilot namjerno zabio u planinu, ubivši sebe i 149 putnika i članova posade.

Advokati procjenjuju da sve zavisi od toga  da li će se njemačka avio-kompanija odbraniti od optužbi za nemar, nakon što je istraga pokazala da se kopilot zaključao u kokpitu sa namjerom da izazove nesreću.

Međunarodni sporazum omogućava  potraživanja od oko 157.400 dolara za svakog stradalog putnika, ukoliko porodica  poginule osobe ne podigne tužbu.

Porodice imaju mogućnost da posebno  zatraže kompenzaciju i veću odštetu, ako procjene da za to ima osnove.

Džastin  Grin, partner u američkoj  advokatskoj firmi "Krindler i Krindler", napominje da u ovom slučaju postoji osnova za dodatno ispitivanje - zbog čega je dozvoljeno da 28-godišnji Andreas Lubic ostane sam u pilotskoj kabini?

Njemački zakon dozvoljava pilotima da privremeno napuste kokpit, ali  to predstavlja "poznati rizik", ako se uzmu u obzir nesreće aviona "SilkEr" iz 1997. i "EgipatEr" iz 1999. godine za koje se vjeruje da su izazvane direktnom namjerom pilota.

"Ideja da bi pilot mogao da ubije sebe i putnike  jeste  nešto što se već dogodilo i to svi znaju" -  kaže Grin.

"Lufthanza" najavljuje da će pokriti sva financijska potraživanja, ali da je  prioritet da pomognu porodicama, navode njemački mediji.

Prema Montrealskoj konvenciji iz 1999. godine, avio-komopanije  ne mogu izbjeći plaćanje odštete zbog smrti putnika, pa će Lufthanza porodicama poginulih ukupno isplatiti oko 22,7 miliona dolara.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije