Svijet

Ahmadinežadovi protivnici uspješniji i u drugom krugu

Ahmadinežadovi protivnici uspješniji i u drugom krugu
Ahmadinežadovi protivnici uspješniji i u drugom krugu

TEHERAN - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad je pretrpio novi poraz u drugom krugu parlamentarnih izbora, na kojima su ubjedljivu pobjedu odnijeli njegovi konzervativni politički protivnici, koji su i u prvom krugu osvojili veliku većinu, pokazuju konačni rezultati.

U 33 izborne jedinice juče je u drugom krugu birano 65 od ukupno 290 poslanika, a rezultati pokazuju da su Ahmadinežadovi oponenti i pristalice vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Alija Hamneija osvojili 41 mjesto u parlamentu, predsjednikovi sljedbenici 13 mjesta, a nezavisni kandidati 11, javila je iranska novinska agencija Mehr.

U drugom krugu glasalo se i u Teheranu koji treba da popuni još 25 poslaničkih mjesta, od kojih su konzervativci obezbijedili 16, a predsjednikovi sljedbenici devet mjesta.

Teheran daje ukupno 30 predstavnika u parlament, a u prvom krugu 2. marta izabrano je petoro.

AP ocjenjuje da ovakvi rezultati pokazuju da će se Ahmadinežad suočiti sa još većim pritiskom u parlamentu do kraja svog drugog mandata koji ističe u avgustu 2013. godine, a da će njegovi saveznici vjerovatno biti smijenjeni sa ključnih mjesta, dok će njegov plan za smanjenje ekonomskih subvencija biti doveden u pitanje.

Mediji u Iranu navode da je u drugom krugu izbora za parlament glasao veliki broj Iranaca kao i u prvom krugu, kada je izlaznost bila 64 odsto.

Novi saziv parlamenta počinje rad 27. maja.

Zapadne agencije ocjenjuju da bi iranski parlament, iako nema direktnu kontrolu nad glavnim političkim pitanjima u zemlji, uključujući njen nuklearni program, mogao da utiče na trku za izbor Ahmadinežadovog nasljednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije