Svijet

Ako Kim odobri: Četiri Hvasonga lete preko Japana do Guama

Ako Kim odobri: Četiri Hvasonga lete preko Japana do Guama
Foto: Ilustracija | Ako Kim odobri: Četiri Hvasonga lete preko Japana do Guama

PJONGJANG - Državni mediji Sjeverne Koreje objavili su detalje o planiranom raketnom napadu na Guam koji bi trebalo da se desi sredinom avgusta.

Napad bi, kako se navodi, uključivao četiri rakete ispaljene preko Japana i slijetanje unutar nekoliko desetina kilometara na teritoriju SAD.

U nastavku oštrih riječi sa zvaničnicima SAD, sjevernokorejski mediji naveli su da će detaljan plan napada biti predstavljen do sredine avgusta, prenosi “Rojters“.

Plan uključuje lansiranje četiri Hvasong-12 raketa koje bi “prelejtele nebo iznad Šimana, Hirošime i Kočija“, rekao je general Kim Rak Gjom.

Rakete bi trebalo da lete “3.356 kilometara za 1.065 sekundi prije nego što dođu do obala Guama, a sletjeće oko 30 kilometara od obale, ako plan odobori Kim Džong Un".

Pjongjang je takođe “ismijao“ obećanje Donalda Trampa da će na prijetnje Sjeverne Koreje odgovoriti “vatrom i bijkesom“.

Komandant raketnih snaga Sjeverne Koreje Kim Rak Gjom rekao je u intervjuu za državnu televiziju da Trampove prijetnje "prilično idu na živce".

Guam je ostrvo u Tihom okeanu, koje je dom za oko 163.000 ljudi, američke vojne baze i strateške bombardere.

Hvasong rakete su sjevrnokorejske rakete srednjeg i dugog dometa.

Japanski ministar odbrane Icunori Onodera izjavio je da bi njegova zemlja mogla da obori sjevernokorejske rakete u slučaju da ih Pjongjang ispali u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku.

Onodera je rekao u parlamentu da bi raketni napad predstavljao prijetnju za tu državu, navodi agencija AP.

Prema njegovim riječima, Japan bi slučaju raketnog napada mogao da ostvari pravo na "kolektivnu samoodbranu" i aktivira sistem raketne odbrane i razarač "Egis".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije