Svijet

Al-Kaida pozvala na ubijanje civila: Odmazda zbog akcija sirijske i ruske vojske (VIDEO)

Al-Kaida pozvala na ubijanje civila: Odmazda zbog akcija sirijske i ruske vojske (VIDEO)
Al-Kaida pozvala na ubijanje civila: Odmazda zbog akcija sirijske i ruske vojske (VIDEO)

DAMASK – Dok su sirijske snage uz podršku ruske avijacije u ofanzivi na terorističke pozicije širom Sirije, Al-Nusra front je pozvao pobunjenike da "eskaliraju bitku" i pojačaju napade na uporišta Alavita kojima pripada predsjednik Bašar el Asad.

U audio poruci vođe sirijskog Nusra fronta povezanog sa terorističkom grpom Al-Kaidom Mohamad Al-Golani, pozvao je  "sve frakcije" da napadnu Alavite, šiitsku grupu sirijskog predsjednika Bašara Asada u znak odmazde za uspješnost u borbi vojske sa militantima.

"Nema izbora nego da pojačamo napade na gradove i sela. Pozivam sve frakcije da svakodnevno granatiraju sela sa stotinama raketa”, stoji u poruci.

Al Nusra, jedna  je od najaktivnijih i najbrojnijih grupa koja se bori protiv sirijske vlade. Prije ruske vazdušne intervencije, Al Nusra je zauzela nekoliko strateških gradova u sjeverozapadnoj provinciji Idlib i niz drugih mjesta širom ratom razorene zemlje.

Dok ruske vazdušne snage uništavaju  komandne i terorističke kampove za obuku ekstremista, sirijske oružane snage sprovode opsežne vojne operacije protiv terorističke organizacije širom zemlje.

U selu Al-Mastumah u pokrajini Idlib sirijska vojska onesposobila je oko 30 boraca, dok je ruska avijacija  preciznim napadima uspjela da praktično u potpunosti razruši sistem snadbijevanja boraca Islamske države gorivom i municijom.

U međuvremenu, generalni komandant sirijske vojske izjavio je  da je uspostavljena kontrola nad slobodnom zonom u Alepu i 13 gradova i sela i oblasti koja obuhvataju  Hama i provinciju Latakiju.

S druge strane, portparol američke centralne komande pukovnik Patrik Rajder saopštio je u ponedeljak da su američke snage bacile  iz vazduha municiju za malokalibarsko oružje pobunjenicima koji se kako je navedeno bore protiv džihadista Islamske države u sjevernoj Siriji.

Rajder tvrdi da je municija dostavljena arapskim borcima čije su «lidere SAD proverile».Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je padobranom spušteno 50 tona municije.

Prošlog meseca Amerika je priznala, da su  sirijski "umjereni" pobunjenici dali dio  njihove vojne opreme Al-Nusra frontu  koji sarađuje sa islamističkim i džihadističkim pobunjeničkim grupama protiv sirijskih vladinih snaga.

Sjedinjene Američke Države formalno su označile Al-Nusra Front kao stranu terorističku organizaciju u decembru 2012. Rusija je učinila isto dvije godine kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije