Svijet

Al Nusra prijeti napadima na ciljeve u zapadnim zemljama

Al Nusra prijeti napadima na ciljeve u zapadnim zemljama
Al Nusra prijeti napadima na ciljeve u zapadnim zemljama

BEJRUT - Abu Mohamed al Golani, lider sirijskog Fronta al Nusra povezanog sa Al Kaidom, izjavio je da vazdušni napadi pod rukovodstvom SAD u Siriji neće donijeti pobjedu nad džihadistima Islamske države (IS) i upozorio da bi islamisti zbog tih vazdušnih udara mogli da izvrše napade na zapadne države.

Golani je u audio poruci objavljenoj na džihadističkom forumu na Internetu pozvao evropske i američke građane da osude vazdušne napade pod vođstvom SAD ukoliko žele da izbjegnu rat u svojim zemljama, javio je Rojters.

"Muslimani neće samo gledati kako bombarduju njihove sinove. Vaši lideri neće biti jedini koji će platiti cijenu rata. Vi ćete platiti najskuplju cijenu", rekao je Golani u poruci objavljenoj u nedjelju uveče, upozoravajući građane SAD i evropskih zemalja da će bitka biti prenijeta "u srce njihovih domova".

SAD su protiv džihadista IS počele da sprovode napade 8. avgusta, dok su 23. septembra počele da bombarduju njihove ciljeve i u susjednoj Siriji.

Britanska agencija podsjeća da Islamska država i Front al Nusra dijele istu ideologiju zasnovanu na radikalnom islamu, ali i da se tokom poslednjih godinu dana međusobno sukobljavaju zbog borbe za prevlast.

Front je sada pod pritiskom sopstvenih pripadnika koji žele da se grupa pomiri sa IS kako bi se zajedničkim snagama, kako smatraju, suprotstavili "krstaškoj" kampanji protiv islama, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije