Svijet

Alijev žrtva austrijskih naftnih interesa?

Alijev žrtva austrijskih naftnih interesa?
Alijev žrtva austrijskih naftnih interesa?

BEČ - Nekadašnji ambasador Kazahstana Rakat Alijev, koji je početkom nedjelje pronađen mrtav u svojoj ćeliji u bečkom zatvoru, mogao bi biti žrtva naftnih interesa Austrije, nova je spekulacija o njegovoj smrti, koja se danas pominje u austrijskoj štampi.

Bečki dnevnik "Prese" objavio je navodni mejl bečkog advokata Gabrijela Lanskog, koji zastupa porodice žrtava Alijeva, koji je bio osumnjičen za dvostruko ubistvo, upućen šefu austrijske naftne kompanije OMV Gerhardu Rojsu.

U mejlu od 27. juna 2011, advokat je zatražio od Rojsa da se založi za krivično gonjenje ranijeg zeta predsjednika Kazahstana.

Samo 11 dana ranije austrijsko pravosuđe je, po drugi put, odbilo izručenje Alijeva Kazahstanu zbog tamošnjeg stanja u vezi poštovanja ljudskih prava.

Advokat je ukazao da bi dalje odbijanje bilo više nego problematično.

Početkom jula, iste godine, austrijsko pravosuđe je započelo istragu protiv Alijeva zbog ubiststva dva kazahstanska bankara i pranja novca.

"Austrija mora preuzeti krivično gonjenje, jer u suprotnom prijete drastične posljedice", naveo je advokat u svom mejlu dodajući da postoji prijetnja da Kazahstan, ne samo povuče bilateralnog ambasadora iz Austrije, već i potpuno prekine diplomatske odnose i ujedno pozove druge države na solidarni stav protiv Austrije.

Inače OMV iz Kazahstana uvozi naftu, a advokat je u mejlu ukazao i na tu "ovisnost".

Ekonomski potencijal Kazahstana je, kako je naglasio, od posebnog značaja za austrijsku privredu, dok Kazahstan ne zavisi od Austrije.

Ovaj mejl je početkom februara predat tužilaštvu u Beču, koje trenutno provjerava da li se radi o vjerodostojnom, ili falsifikovanom elektronskom dopisu.

Rojs je "Prese-u" kazao da se ne može sjetiti mejla, ali da zasigurno nije lično reagovao na to.

Kazahstan je još 2010. intervenisao kod bečkih vlasti u cilju izručenja Alijeva.

Bečki "Kurir" je tada objavio da je tadašnji kazahstanski ambasador nezvaničnim putem informisao upravu OMV da "pitanja bezbjednosti investicija direktno zavise od odluke Ministarstva pravosuđa Austrije" u slučaju Alijev.

Bivši ministar privrede Austrije Martin Bartenštajn je, nakon odbijanja prvog zahtjeva za izručenje, kao svjedok pred sudom, rekao da su austrijske firme u Kazahstanu izložene šikaniranju zbog ovog slučaja.

Alijev je, kako su saopštile austrijske vlasti, u utorak počinio samoubistvo u svojoj zatvorskoj ćeliji.

Njegov advokat ne vjeruje u samoubistvo, i tvrdi da je Alijev, koji je pao u nemilost predsjednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, žrtva ubistva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije