Svijet

Američka pomoć za NATO 'zaglavila' na željezničkoj stanici

Američka pomoć za NATO 'zaglavila' na željezničkoj stanici
Foto: Ilustracija | Američka pomoć za NATO 'zaglavila' na željezničkoj stanici

VARŠAVA - Voz sa borbenim vozilima američkih oružanih snaga, poslat kao pojačanje istočnom krilu NATO, "zaglavio" se na peronu jedne željezničke stanice.

Kako prenose poljski mediji, voz sa američkim oružanim snagama pokušao je da se provuče kroz suviše uske perone jedne željezničke stanice i od 37 vozila 10 je oštećeno pošto su udarili u nadstrešnice perona.

Američki konvoj prevozio je sinoć opremu i 37 borbenih vozila koje je Pentagon prebacio u poljsku luku Gdanjsk, za američku oklopnu brigadu u bazi Žaganj, povodom rusko-bjeloruskih manevara "Zapad 2017" u blizini granica Poljske. 

"Tokom prolaska transporta kroz željezničku stanicu u Kovalevu Pomorskom, teret je zakačio krov perona. Voz je zaustavljen a na mjestu komisija utvrđuje okolnosti udesa. To je uobičajeni postupak", kazao je danas poljskoj privatnoj televiziji "TVN24" portparol Poljskih željeznica Mirolsav Šemjenjec. 

Od 37 vozila oštećeno je 10, a oštećen je i peron na toj željezničkoj stanici. 

Od januara kada je u zapadnu Poljsku stigla američka oklopna brigada od preko 3.000 vojnika sa tenkovima i borbenim vozilima desilo se više raznih saobraćajnih udesa ili zaglavljivanja u suviše uskim ulicama ili ispod niskih nadvožnjaka, a ;sada i suviše uskim peronima. 

Poljska armija prije dolaska američke brigade na zapad, i kasnije u aprilu multinacionalnog bataljona NATO pod američkom komandom na istok Poljske obećavala je da, za razliku od Njemačke u kojoj se takođe desila serija takvih udesa, Poljska ima sasvim precizne mape kuda i kako teška vojna tehnika po tamošnjim drumovima i prugama može da prođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije