Svijet

Američka velika nada, avion F-35, pun mana

Američka velika nada, avion F-35, pun mana
Američka velika nada, avion F-35, pun mana

Velika nada američke ratne avijacije, F-35 JSF, suočava se sa potpunim kolapsom poslije niza testova koji nisu dali zadovoljavajuće rezultate.

Prema navodima pilota koji su imali priliku da upravljaju novom letjelicom, ona ne može dovoljno brzo da skrene ili da krene u penjanje u borbi "prsa u prsa" na otvorenom nebu, a takođe ima probleme da manevriše u izbjegavanju neprijateljske vatre.

"F-35 ima mnogo mana", naveo je neimenovani pilot poslije testiranja aviona u izvještaju koji je dobio oznaku izuzetne povjerljivosti.

Taj test se dogodio 14. januara 2015, iznad Pacifika i blizu baze "Edvards" u Kaliforniji, a u "klinču" su se našli F-35A i F-16D. Cilj testa je bilo utvrđivanje koliko je F-35 sposoban u borbi na maloj razdaljini, a trebalo je utvrditi i kako se snalazi u momentima kada treba veoma brzo promijeniti način kretanja.

Drugim riječima, pilot F-35 je morao da upravlja veoma rizično, da skreće i manevriše kako bi sustigao F-16 i imao ga na nišanu, dok je on bježao i pokušavao da napadne F-35 iz kontranapada.

F-35 je čak dobio i prednost, nije bio naoružan, tj. nije bilo većeg tereta, ali ni to nije pomoglo.

"Čak i kada se uzme u obzir to da F-16 ima veoma ograničenu konfiguraciju za nišanjenje, F-35A je ostao na velikoj razdaljini, bez energije", napisao je pilot.

Prema njegovim riječima, problemi sa F-35A su toliki da pilot ne može da pomjeri glavu u kokpitu i da pogleda unazad, zbog veličine kacige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije