Svijet

Američki Kongres zvanično optužio Rusiju za miješanje u izbore

Američki Kongres zvanično optužio Rusiju za miješanje u izbore
Foto: Ilustracija | Američki Kongres zvanično optužio Rusiju za miješanje u izbore

VAŠINGTON - Kongres SAD optužio je Rusiju za miješanje u izbore uz pomoć sajber-napada, društvenih mreža, posrednika i ruskih državnih medija.

"Ruska kampanja protiv SAD bila je višestrana. Korišćeni su sajber-napadi, skrivene platforme, društvene mreže i državni mediji", navedeno je u izvještaju Kongresa SAD, prenosi Sputnjik.

Kongres je u izvještaju agenciju Rusija sevodnja, Sputnjik, televizijski kanal RT i list „Raša bijond hedlajns“ nazvao dijelom ruskog aparata medijske propagande koji je, prema tvrdnji kongresmena, korišćen za miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Komitet Predstavničke palate SAD kritikovao je vlasti zbog sporog reagovanja na navodno miješanje Rusije u izbore, navedeno je u izvještaju.

"Odgovor američke vlade na aktivne mjere Rusije tokom izbora 2016. godine bio je spor i nedosljedan", naveo je Komitet u izvještaju.

Komitet američkog Kongresa kritikuje državne vlasti koje nisu željele da sarađuju na pitanju bezbjednosti izbora s Ministarstvom za unutrašnju bezbjednost SAD.

Sistemi koji se koriste za glasanje okarakterisani su u ovom izvještaju kao "neadekvatni i slabi".

"S mnogim, vjerovatno ni s većinom poznatih žrtava Rusije FBI nikada se nije povezao", navedeno je u dokumentu. Pod žrtvama se podrazumijevaju Amerikanci koji su, kako se pretpostavlja, mogli da budu iskorišćeni za miješanje u tok izbora.

Rusija kategorički negira da se miješala u američke predsjedničke izbore, a portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov nazvao je ove optužbe apsolutno neosnovanim.

Glavna urednica RT Margarita Simonjan izjavila je da ni u jednoj zemlji RT nije pod takvim pritiskom kao u SAD.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije