Svijet

Američki avioni počeli s izviđačkim letovima iznad Sirije

Američki avioni počeli s izviđačkim letovima iznad Sirije
Američki avioni počeli s izviđačkim letovima iznad Sirije

KABUL - SAD su počele s izviđačkim letovima iznad Sirije nakon što je predsjednik Barak Obama dao zeleno svjetlo, saopštili su američki zvaničnici, u potezu koji bi mogao otvoriti put za vazdušne udare po položajima militanata iz Islamske države u toj zemlji.

Iako Bijela kuća tvrdi da Obama nije odobrio vojnu akciju unutar Sirije, dodatni obavještajni podaci o militantima su neophodni prije nego što on preduzme naredne korake. Zvaničnici Pentagona sačinjavaju eventualne opcije za predsjednika, uključujući i vazdušne udare, prenosi AP.

Jedan zvaničnik izjavio je da su administraciji potrebni pouzdani obavještajni podaci iz Sirije i nazvao je izviđačke letove važnim sredstvom za dobijanje takvih podataka.

Dvojica američkih zvaničnika saopštila su u ponedjeljak da je Obama odobrio letove, dok je drugi zvaničnik izjavio u utorak da su oni već počeli. Zvaničnici nisu bili ovlašteni da javno govore o toj temi i govorili su samo pod uslovom da ostanu anonimni.

General Martin Dempsi, načelnik Združenog štaba Američke vojske, izjavio je novinarima u avganistanskoj prijestonici Kabulu u utorak da SAD žele dodatna pojašnjenja o aktivnostima militanata u Siriji, ali je odbio komentarisati navode o izviđačkim letovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije