Svijet

Američki novinar stigao iz Sirije

Američki novinar stigao iz Sirije
Američki novinar stigao iz Sirije

BOSTON - Američki novinar, kojeg su skoro dvije godine držali ekstremisti u Siriji, vratio se u SAD, dva dana pošto je Katar izdejstvovao njegovo oslobođanje, saopštila je porodica novinara.

Piter Teo Kurtis (45) našao se sa majkom Nensi Kurtis na bostonskom međunarodnom aerodromu, poslije leta od Tel Aviva do Njuorka u Nju Džersiju, prenijela je agencija AFP.

"Duboko sam dirnut i nemam riječi zbog svih ljudi koji su došli zbog mene, stranci i osoblje u avionu, a prije svega moja porodica, koji su došli da me pozdrave", naveo je Kurtis u saopštenju.

Novinar je posebnu zahvalnost uputio američkoj i vladi Katara, koje su radile na njegovom oslobađanju.

Kurtisova porodica je saopštila da im je katarska vlada rekla da nije platila njegovo oslobađanje, dok su u SAD u jeku debate o američkoj politici odbijanja da plati otkup ekstremističkim grupama.

Kurtis je oslobođen u nedjelju, manje od nedjelju dana poslije objavljivanja užasnog snimka egzekucije američkog novinara Džejmsa Folija, kojeg su držali i ubili pripadnici ekstremističke Islamske države.

Kurtis je uhvaćen vrlo brzo pošto je stigao u Siriju u oktobru 2012. godine, a u zarobljeništvu ga je držala grupa povezana sa Al Kaidom, Al Nusra front.

I Islamska država i Al Nusra su potekle iz Al Kaide u Iraku, ali od početka ove godine u Siriji one otvorene vode borbe jedna protiv druge, navela je francuska agencija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije