Svijet

Američki padobranci počeli obuku ukrajinske vojske

Američki padobranci počeli obuku ukrajinske vojske
Američki padobranci počeli obuku ukrajinske vojske

KIJEV - Američki padobranci počeli su da obučavaju ukrajinske snaga koje se bore protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine, zbog čega je rusko ministarstvo inostranih poslova izrazilo ozbiljnu zabrinutost.

Rusko ministarstvo je ocijenilo da to "protivrječi dogovorima iz Minska o rješavanju ukrajinske krize".

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozdravio je američke vojnike 173. vazduhoplovno-desantne brigade SAD iz baze u Italiji po kišom "natopljenoj" ceremoniji u Javorovskom nastavnom centaru  Lavovske oblasti na zapadu Ukrajine.

"Svjedoci smo i direktni učesnici u formiranju nove ukrajinske vojske koja se kao feniks obnavlja poslije dugog vremena", rekao je Porošenko okupljenim vojnicima, prenijela je agencija Frans pres.

Ukrajinski zvaničnici su naveli da će oko 300 američkih vojnika obučavati 900 pripadnika Nacionalne garde Ukrajine koji su raspoređeni na istoku zemlje, gdje su teški sukobi nastavljeni uprkos prekidu vatre iz februara ove godine.

Predstavnik ruskog ministarstva Aleksandar Lukaševič izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog vijesti o pristizanju 290 vojnika 173. vazduhoplovno-desantne brigade SAD na zapad Ukrajine.

Portparol ruskog ministarstva naveo je da tačka 10 usaglašenog Kompleksa mjra poslijpregovora u Minsku podrazumijeva povlačenje svih stranih formacija, vojne tehnike, kao i plaćenika sa teritorije Ukrajine pod nadzorom OEBS.

"Umjesto toga, kod Lavova se iskrcala jedinica američke vazduhoplovno-desantne brigade i namjerava da se tamo bazira zadugo. Na ovaj način otvoreno se krše obaveze koje je na sebe preuzeo Kijev, a administracija (američkog predsjednika) Baraka Obame, koja se na riječima zalaže za rješavanje ukrajinske krize, u stvornosti doprinosi rušenju dogovora iz Minska", naveo je ranije Lukaševič, prenose ruski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije