Svijet

Američki senator predlaže savez sa Rusijom, Indijom i Japanom

Američki senator predlaže savez sa Rusijom, Indijom i Japanom
Foto: Arhiva | Američki senator predlaže savez sa Rusijom, Indijom i Japanom

VAŠINGTON - Širenje ideje radikalnog islama u Evropi može promijeniti državu do neprepoznatljivosti, zbog čega SAD treba da traži nove saveznike u borbi protiv terorizma, smatra američki kongresmen Dejna Rohrabaher.

"SAD treba da počnu saradnju u borbi protiv terorizma sa drugim državama", smatra Rohrabaher, naglasivši da u tu koaliciju, osim SAD, treba da uđu Rusija, Indija i Japan.

On je ocijenio da će saradnja upravo ovih država, gdje nijedna neće dominirati, omogućiti da svijet bude bezbjedniji.

"U Americi i u svijetu biće mnogo mirnije ako četiri države budu zajedno podržavale bezbjednost", naglasio je republikanac, dodavši da Rusija treba da postane partner SAD po pitanju borbe protiv terorizma, jer se taj problem tiče cijelog svijeta, prenosi "Sputnjik".

Republikanac Rohrabahera je upozorio da su sljedbenici radikalnih ideja već popunili mnoge evropske zemlje, što prijeti bezbjednosti cijelog svijeta.

"Danas su glavna prijetnja radikalni islamisti koji ubijaju ljude u cijelom svijetu i u sopstvenim državama s ciljem da se uplaše drugi ljudi i potčine njihovoj volji. Od njihovih ruku ginu i naši sugrađani", naveo je kongresmen u svom govoru.

Rohrabaher je posebno kritikovao evropske zemlje i ocijenio da se treba raditi na stvaranju nove alijanse.

"Islam tako uspješno koristi glupost naših zapadnih saveznika da će u 21. vijeku Evropa postati potpuno drugačija", istakao je on.

Prema njegoovm mišljenju, u Evropi će biti islamske države, i one će se ili boriti protiv radikalnog islamskog terorizma ili će mu se pridružiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije