Svijet

Američki specijalci stigli na sjever Sirije

Američki specijalci stigli na sjever Sirije
Američki specijalci stigli na sjever Sirije

DAMASK - Prvi pripadnici specijalnih jedinica Sjedinjenih Američkih Država pristigli su na sjever Sirije gdje će uvježbavati snage umjerene sirijske opozicije i kurdske borce za borbu protiv organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) potvrdili su u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava i kurdski izvori.

Pripadnici vojske SAD-a došli su Kobane i pokrajinu Hasaki gdje će obučavati borce novoosnovane arapsko-kurdske koalicije, rekao je agenciji DPA voditelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Kurdski izvor u Kobaneu takođe je potvrdio dolazak američkih vojnika u grad.

SAD je krajem oktobra najavio da će poslati specijalne snage koje će savjetovati pobunjenike u borbi protiv ISIL-a.

Tada je američki ministar Ashton Carter izjavio kako će njegova država pokrenuti kopnene vojne akcije u Siriji i Iraku protiv ISIL-a, ukoliko to bude potrebno.

Istakao je kako je razočaran neuspjelim naporima SAD-a da formira nove pobunjeničke sirijske snage koje bi se borile protiv pripadnika ISIL-a.

SAD je početkom oktobra promijenio program obuke i snabdjevanje sirijskih pobunjenika,  jer je za uloženih 500 miliona dolara, obučeno samo 60 boraca, umjesto planiranih 5.400. Tada su najavili novi model obuke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije