Svijet

Amerika osniva štab za borbu protiv ebole

Amerika osniva štab za borbu protiv ebole
Amerika osniva štab za borbu protiv ebole

VAŠINGTON - SAD će intenzivirati akcije u vezi sa epidemijm ebole u zapadnoj Africi i planiraju da izgrade 17 medicinskih centara, obuče hiljade zdravstvenih radnika i osnuju vojni koordinacioni centar u Liberiji, saopštili su američki zvaničnici.

 Ovaj plan objaviće tokom dana predsjednik SAD Barak Obama, rekli su visoki zvaničnici američke administracije.

Obama, koji je ovu epidemiju opisao kao prijetnju po američku nacionalnu bezbjednost, suočen je sa kritikama jer do sada nije učinio više u borbi protiv ebole.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/, u epidemiji je ove godine umrlo više od 2.400 ljudi, a zaraženo 4.784 lica.

Obama će obići Centar za kontrolu bolesti u Atlanti, kako bi pokazao da je posvećen suzbijanju ebole. Među mjerama koje će objaviti je i slanje 3.000 vojnika u komandu zajedničkih snaga u Monrovoji, odakle će se vršiti koordinacija sa vlastima SAD i ostalim međunarodnim partnerima.

Plan će "garantovati da svi međunarodni napori budu efikasniji i da doprinesu preokretu u sadašnjoj krizi", rekao je jedan američki zvaničnik.

Zdravstveni centri imaće po 100 kreveta i biće sagrađeni što je prije moguće, rekao je drugi zvaničnik.

SAD planiraju da osnuju centar za obučavanje oko 500 zdravstvenih radnika sedmično u periodu od šest mjeseci ili duže. Oni će ovdje naučiti kako da pomognu oboljelima od ebole.

SZO procjenjuje da je najteže pogođenim zemljama  - Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu - potrebno najmanje tri do četiri puta više zdravstvenih radnika nego što ih sada ima na terenu, kao i 600 doktora medicine da bi se brinuli o pacijentima i identifikovali osobe sa kojima su oni bili u kontaktu.

Obamina administracija zatražia je dodatnih 88 miliona dolara od Kongresa za borbu protiv ebole, uključujući 58 miliona dolara za širenje proizvodnje eksperimentalnog lijeka "zmapp" i još dvije potencijalne vakcine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije