Svijet

Amerika poslala u Japan oružje koje pogađa rakete i u kosmosu

Amerika poslala u Japan oružje koje pogađa rakete i u kosmosu
Foto: Ryan Batchelder / U.S. NAVY PHOTO | Amerika poslala u Japan oružje koje pogađa rakete i u kosmosu

Američki razarač „USS Milius“ stigao je u mornaričku bazu Jokosuku u Japanu, tri nedjelje uoči planiranog sastanka američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

Riječ je o jednom od najnaprednijih razarača sa navođenim raketama u američkoj mornarici, piše Rojters.

Razmještanje tog razarača u japansku bazu, gdje SAD već imaju 12 brodova, odlagalo se skoro godinu dana zbog njegove modernizacije kojom mu je povećana sposobnost otkrivanja i gađanja raketa.

Naoružan raketama koje mogu da obore bojeve glave u kosmosu, "USS Milius" će biti dio mornaričkih snaga koje bi mogle da budu prva američka linija odbrane od eventualnih balističkih raketa dugog dometa Sjeverne Koreje.

Taj razarač bi, prema bezbjednosnom sporazumu Tokija i Vašingtona, takođe trebalo da brani Japan od napada.

„Ono što ’Milius‘ ima sada je najnovija i najveća nadogradnja borbenog sistema“, rekla je Dženifer Pontijus, kapetan broda.

Prema njenim riječima, razarač ima povećane kapacitete na više polja, kao što su odbrana od balističkih raketa, elektronskog, podvodnog i vazdušnog napada.

Sjeverna Koreja je prošle nedjelje otkazala razgovore sa Južnom Korejom u znak protesta zbog američko-južnokorejskih vojnih vježbi i upozorila da razmatra mogućnost otkazivanja susreta Trampa i Kima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije