Svijet

Amerika sprema veliku akciju uklanjanja Asada s vlasti

Amerika sprema veliku akciju uklanjanja Asada s vlasti
Amerika sprema veliku akciju uklanjanja Asada s vlasti

BEOGRAD - SAD pripremaju operaciju velikih razmjera za uklanjanje Asada sa vlasti, kaže za Sputnjik senator, veteran obavještajne službe Igor Morozov.

Prema njegovim tvrdnjama, cilj Amerike je uspostavljanje vlade koju bi ona kontrolisala, a to pokušava da postigne organizovanjem provokacija u Siriji, stalno granatirajući provladine snage.

Koalicija koju predvode SAD ponovo je granatirala provladine snage u Siriji. Amerikanci se pozivaju na činjenicu da je do njihove vojne baze doletio dron koji je počeo da granatira teritoriju. Dron je oboren, a vozila provladinih snaga su pogođena.

"SAD nastoje da preuzmu stratešku inicijativu u Siriji, organizovanjem ’obojene revolucije‘ uz upotrebu oružanih snaga, pripremaju juriš na Damask kako bi uklonile sa vlasti aktuelnog sirijskog predsiednika Bašara el Asada i stavile na čelo zemlje rukovodstvo koje bi bilo pod njihovom kontrolom", istakao je Morozov.

Senator smatra da SAD nastavljaju da destabilizuju situaciju u Siriji i pokušavaju da prekinu sve sporazume o mirnom rješavanju koji su postignuti u Astani i Ženevi. Prema njegovim riječima, svijet se već suočavao sa tim - svaki put kada je postizan dogovor za mirno rješenje u Siriji, Amerikanci bi izvodili vojne udare na provladine snage.

On takođe smatra da su situaciju sa dronom organizovali američki agenti iz redova opozicije.

"SAD vježbaju pucanje, a sljedeći napad će biti veoma moćan. Nakon toga, SAD će objaviti juriš na Damask. Za to se mobilišu i koncentrišu borbene jedinice, uključujući i američke oružane snage u Jordanu, gdje se u oblasti američkog informativnog centra formiraju vojne jedinice oružane opozicije", smatra Morozov.

Prema njegovim riječima, SAD pripremaju novu verziju "obojene revolucije" - kombinaciju vojne operacije koja će uključivati i kopnene borbe i podršku iz vazduha.

"Mislim da Generalštab Vojske Rusije uzima u obzir sve te okolnosti i prije početka te provokacije mora da upozori Amerikance i koaliciju da ne možemo da dozvolimo takav razvoj događaja", istakao je on.

"Ne smije se ispustiti strateška inicijativa Rusije, Amerikanci namjeravaju da je presretnu", naglasio je Morozov.

(sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije