Svijet

Amerika suzdržana oko francusko-turskog spora oko Jermena

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Hilari Klinton reagovala je suzdržano povodom tursko-francuskog spora oko priznavanja genocida koji je prije sto godina izvrešen na prostorima Otomanske imperije.

Šef američke diplomatije Klintonova je - upitana da komentariše taj spor - izjavila da je "najbolje da se to pitanje postavi istoričarima", pošto je "opasno da vlade rješavaju istorijska pitanja", prenijele su agencije.

Sadašnja administracija SAD, kao i prethodne, izbjegava da zločin nad Jermenima nazove genocidom, mada su i Klintonova i Barak Obama kada su bili senatori i u prošloj predizbornoj kampanji podržavali Jermene u kvalifikaciji tog zločina.

Francuski parlament je nedavno usvojio zakon u kome se predviđa kazna zatvora do godinu dana i 45 hiljada evra za one koji osporavaju postojanje genocida nad Jermenima.

To je dovelo do poremećaja u odnosima Ankare i Pariza, strateških saveznika Vašingtona.

Sporni zakon će početi da se primjenjuje tek kada ga potpiše predsjednik Nikola Sarkozi.

Jermeni tvrde da je 1915. godine ubijeno milion i 500 hiljada pripadnika tog naroda i da je to bio genocid. U Ankari priznaju da je stradalo "nekoliko stotina hiljada Jermena", ali da to nije bio smišljeni zločin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije