Svijet

Amerika u strahu; kreće u trku u svemirskom naoružanju

Amerika u strahu; kreće u trku u svemirskom naoružanju
Amerika u strahu; kreće u trku u svemirskom naoružanju

VAŠINGTON - Rusija i Kina moći će da onesposobe američke satelite u orbiti do 2025. i zato bi Vašington trebalo da primijeni silu kako bi zaštitio svoju orbitalnu imovinu, izjavila je Nina Armanjo, američki general.

Američko Ministarstvo odbrane citiralo je general-majora Ninu Armanjo koja je rekla da će Rusija i Kina predstavljati prijetnju svim američkim satelitima u bilo kojoj orbiti do 2025, zbog čega je neophodno da Vašington može da koristi silu da bi održao svoj odgovarajući interes. Njen komentar uslijedio je nakon što se program za plan i konstrukciju Agencije za napredna odbrambena istraživanja (DARPA) odrekao vlasništva i kontrole nad teleskopom za svemirski nadzor (SST) u korist svemirske komande američkog ratnog vazduhoplovstva.

„Do 2025. Rusija i Kina moći će da ugroze sve naše satelite u bilo kojoj orbiti. Ukoliko Sjedinjene Američke Države i naši saveznici žele da spriječe protivnike od preduzimanja akcija protiv naših interesa, to moramo da uradimo sa pozicije sile“, rekla je ona. Ona nije odbacila mogućnost rata u „svemirskom prostoru“ koji je rekla da bi trebalo da podstakne SAD „da vidi agresivno ponašanje kada se odvije i da se pripremi da djeluje odlučno kako bi odbranila našu imovinu“.

U tom smislu ona je naglasila da će SST značajno doprinijeti „razumijevanju onoga što se dešava u svemiru, koji objekti su tamo, šta rade, šta su njihove namjere i šta će dalje činiti“.

U maju 2016. „Vašington post“ citirao je zvaničnike Pentagona koji su izjavili da Rusija i Kina razvijaju mogućnost napada na Sjedinjene Američke Države u svemiru. List je naveo da „Pentagon troši 22 milijarde dolara na svemirske programe, a ove godine ulaže dodatnih pet milijardi dolara, uključujući i dvije milijarde dolara za ono što je poznato kao ’kontrola svemira‘ u koji su uključeni visoko povjerljivi ofanzivni programi“.

Početkom maja saopšteno je da američka vojska vjeruje da Moskva i Peking navodno razvijaju oružje kojim bi uništile satelite u orbiti. Konkretno, Vašington je izrazio zabrinutost zbog raketnih proba u Kini, za koje je Bijela kuća tvrdila da su imali za cilj uništenje Zemljinih vještačkih satelita.

Direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mihail Uljanov rekao je tada da izjave Vašingtona o „ruskoj prijetnji“ u svemiru ne treba uzimati ozbiljno.

On je dodao da Vašington koristi izmišljene izgovore kako bi blokirao prijedloge Moskve i Pekinga za razoružavanje u spoljnjem svemiru i da bi za rješavanje spornih relevantnih pitanja trebalo da se koriste diplomatske akcije.

Uljanov je podsjetio da su u februaru 2008. Kina i Rusija inicirale Sporazum o prevenciji raspoređivanja oružja u svemiru i Sporazum o upotrebi sile protiv objekata u svemiru.

(sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije