Svijet

Amerikanci ne odobravaju Trampovu politiku prema Rusiji

Amerikanci ne odobravaju Trampovu politiku prema Rusiji
Foto: Tanjug | Amerikanci ne odobravaju Trampovu politiku prema Rusiji

VAŠINGTON - Više od polovine Amerikanaca ne odobrava kako predsednik SAD Donald Tramp upravlja odnosima s Rusijom, ali na njegova popularnost nije uticao samit u Helsinkiju na kojem je on odbio da optuži Rusiju za miješanje u američke izbore 2016.

To pokazuju rezultati najnovije ankete koju je sproveo Rojters sa institutom Ipsos nakon samita i zajedničke konferencije za novinare Trampa i Putina, prema kojima 42 odsto registrovanih glasača odobrava Trampove poteze na funkciji predsjednika.

Poređenja radi, do sada je prosječno dnevno 40 do 44 odsto Amerikanaca imalo pohvalno mišljenje o Trampu kao predsjedniku.

Najnovijom anketom je ustanovljeno i da 55 odsto američkih ispitanika među registrovanim glasačima ne odobrava način na koji Tramp rukovodi odnosima sa Rusijom, dok 37 odsto ispitanika odobrava.

Među republikancima 71 odsto kaže da nema ništa protiv Trampove politike prema Rusiji, dok kod demokrata 14 odsto ima takvo mišljenje.

Tramp i dalje uživa široku podršku među republikanskim glasačima, uprkos kritikama koje mu dolaze od partijskih lidera zbog njegovih izjava i postupaka dok je zajedno s ruskim predsjednikom Putinom odgovarao na pitanja novinara poslije samita u Helsinkiju u ponedeljak, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja.

Tramp je, međutim, iznenadio čak i svoje pristalice kada je na toj konferenciji za novinare pozdravio Putinovo "snažno i moćno" poricanje miješanja u američke izbore.

Većina registrovanih glasača, 59 odsto, slaže se sa zaključcima američkih obavještajnih agencija da je Rusija pokušala da utiče na izbore u SAD, čemu vjeruje samo 32 odsto republikanaca, dok tome vjeruje čak 84 odsto demokrata.

Anketa Rojtersa i Ipsosa otkriva i jasnu podjelu između republikanskih i demokratskih glasača kad je riječ o pitanju da li bi Rusiju trebalo smatrati neprijateljem SAD.

Ukupno, 38 odsto registrovanih glasača smatra da je Rusija neprijatelj SAD, dok otprilike isti procenat ispitanika smatra Rusiju "konkurentom", a osam odsto - "prijateljem"

Kao neposrednu prijetnju Rusiju vidi 27 odsto registrovanih glasača u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije