Svijet

Amnesti Internešnal (AI) za legalizaciju prostitucije

Amnesti Internešnal (AI) za legalizaciju prostitucije
Amnesti Internešnal (AI) za legalizaciju prostitucije

Amnesti Internešnal (AI) tvrdi da je prostitucija stvar slobodnog izbora, što je teza koju godinama promoviše multi-milijarderska seks industrija.

Grupa AI sada zastupa stav prema kojem je seks-biznis posao kao svaki drugi. Zbog toga će se na slijedećem sastanku Međunarodnog Savjeta za Ljudska Prava, na glasanju naći prijedlog da se prostutucija prizna kao ljudsko pravo,

"Seks-radnici koji se bave komercijalnim seksom su po definiciji sami pristali na to", navodi se u saopštenju AI.

Međutim, ova definicija izostavlja faktor ekonomske promoranosti, iskorišćavanja djece, brutalno maltretiranje od strane makroa i ogromnu razliku u "moći" polova u seks-industriji.

Amnesti smatra da "takvi uslovi ne utiču nužno na sposobnost individua da djelaju po ličnom nahođenju".

Ipak, ovaj argument ignoriše realnost većine u seks-biznisu. Kada na primijer, ljudi pružaju seksualne usluge za hranu, to je možda slobodan izbor, međutim radi se o "seksu radi preživljavanja".

AI se trudi da legalizuje ovu industriju, tako što razdvaja prostituciju od seks-trafikinga, tvrdeći da nisu sve prostitutke žrtve trafikinga.

Ovaj potez AI vrlo lako može da ugrozi sam pojam ljudskih prava i poremeti vekovnu borbu sveta protiv "najnedostojnijeg" ali i "najstarijeg zanata" na svetu.

(Guardian.com/Newsweek.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije