Svijet

"Amnesti": U Ukrajini rasprostranjeni ratni zločini

"Amnesti": U Ukrajini rasprostranjeni ratni zločini
"Amnesti": U Ukrajini rasprostranjeni ratni zločini

NJUJORK - Organizacija "Amnesti internešnel" je u novom izvještaju optužila ukrajinske snage za torturu, a proruske snage za još teže ratne zločine kao što su egzekucije i prije i poslije postizanja sporazuma o primirju u februaru.

"Bivši zarobljenici pričaju da su ih tukli dok im nisu slomili kosti, da su ih mučili elektrošokovima, udarali, ubadali nožem, stavljali da vise sa plafona, da im danima nisu davali da spavaju, da su im prijetili smrću, uskraćivali hitnu medicinsku pomoć i podvrgavali ih simulacijama pogubljenja", naveo je AI u objavljenom izvještaju.

Istražioci AI navode da je 32 od ukupno 33 intervjuisanih bivših zarobljenika sa obje strane u sukobu ispričalo da su "teško premlaćivani ili bili žrtve drugih teških zločina".

"Priče o mučenju zarobljenika su česte i šokantne. Zarobljenici sa obje strane su premlaćivani i podvrgavani simulacijama egzekucija", izjavio je direktor programa AI za Evropu i centralnu Aziju Džon Dalhuisen, prenio je AFP.

"Mi smo, takođe, dokumentovali egzekucije zarobljenika koje su vršile proruske snage. Mučenje i namjerno ubijanje zarobljenika za vrijeme sukoba su ratni zločin", dodao je Dalhuisen.

Zasad ni ukrajinske ni proruske snage nisu reagovale na izvještaj AI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije