Svijet

Analitičari: Nove rakete Pjongjanga lažne

Analitičari: Nove rakete Pjongjanga lažne
Analitičari: Nove rakete Pjongjanga lažne

TOKIO - Analitičari koji su studirali fotografije desetak, na prvi pogled zastrašujućih novih sjevernokorejskih raketa, prikazanih na nedavnoj paradi, kažu da su one lažne i da nisu mnogo ubjedljive, bacajući dodatnu sumnju na tvrdnje te zemlje o vojnoj snazi.

Poslije nedavnog neuspjelog lansiranja rakete, vrhovne vojne vođe Pjongjanga iznijeli su nekoliko hvalisavih saopštenja o moći njihoovg naoružanja.

U srijedu je vicemaršal Ri Jong Ho tvrdio da njegova zemlja posjeduje "moćno prenosivo oružje" kojim može da porazi Sjedinjene Američke Države "jednim udarom".

A u ponedjeljak Sjever je zaprijetio da će uskoro preduzeti "specijalne akcije" koje će vladu i konzervativne medije u Seulu pretvoriti u pepeo za nekoliko minuta.

Međutim, oružje prikazano na paradi 15. aprila izgleda kao da je sklepano od dijelova punjenih gasom i čvrstim materijalom i koji ne bi mogli da lete zajedno, navodi agencija AP.

Talasast omotač raketa sugeriše da je metal suviše tanak da bi izdržao let. Svaka raketa je malo drugačija od ostalih, čak i ako bi sve

navodno trebalo da budu iste. One čak ne odgovaraju ni lanserima koji su ih nosili.

"Nema sumnje da su te rakete bile makete", napisali su nedavno Markus Šiler i Robert Šmaher iz njemačke "Šmaher tehnolodži", na sajtu Armscontrolwonk.com koji je nabrojao sva odstupanja na navodnim raketama. "Ostaje nejasno da li su one napravljene da bi zbunile strane analitičare ili su njihovi dizajneri uradili jednostavno aljkav posao."

Rakete nazvane KN-08s bile su postavljene na veća lansirna vozila nego što je Sjeverna Koreja ikada prikazala. Pjongjang im je ukazao posebna značaj predstavljajući ih na kraju parade povodom 100. godišnjice rođenja njihovog osnivača Kim Il Sunga.

Njihova pojava je izazvala međunarodnu uznemirenost. Rakete su izgledale kao nove i predviđene za dalekometne napade. To je izazvalo veliku zabrinutost jer zajedno s razvojem nuklearnog oružja Sjeverna Koreja već dugo nastoji da projektuje interkontinentalnu balističku raketu, ili ICBM, koja bi mogla da pogodi SAD.

Vašington je sumnjao da je lansirane rakete 13. aprila bila proba jedne takve rakete dugog dometa, a ne pokušaj stavljanja satelita u orbitu.

Međutim, nakon detaljne analize fotografija raketa Šiler i Šumaher, čija kompanija je savjetnik NATO po pitanju raketa, navode da lažne rakete ukazuju da je Sjeverna Koreja daleko od toga da posjeduje vjerodostojnu ICBM.

Nema dokaza da Sjeverna Koreja stvarno ima funkcionalnu ICBM, zaključila su ova dvojica stručnjaka, dodajući da je cijela parada bila cirkuska predstava i da Pjongjang nije postigao ozbiljan napredak u ostvarenju svog sna da ima balističku raketu na koju bi mogao sa stavi nuklearnu bojevu glavu.

Probe sve četiri severokorejske balističke rakete ICBM tipa od 1998, od kojih se za tri tvrdilo da nose satelite, završile su neslavno jer su se raspale ubrzo nakon lansiranja ili prilikom odvajanja trećeg stepena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije