Svijet

Analitičari: Porošenko žrtvovao vojnike

Analitičari: Porošenko žrtvovao vojnike
Analitičari: Porošenko žrtvovao vojnike

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko žrtvovao je vojnike /procjene govore da se radi o velikom broju poginulih/ u Debaljcevu samo da bi spriječio svoje militantne koalicione partnere da ga optuže za izdaju, navode analitičari.

Porošenko je odbijao da prizna da je hiljade ukrajinskih vojnika opkoljeno u mjestu koje snage Donbasa žele da uzmu i da sasvim povežu teritorijalno Donjeck i Lugansk.

Pregovori u Minsku trajali su 16 časova, a većina tog vremena potrošena je u ubjeđivanju Porošenka da prizna da su vojnici u bezizlaznom položaju i da se nađe način za njihovu predaju.

Kako to Porošenko nije učinio, odmah nakon pregovora uslijedio je završni žestok napad proruskih snaga, koji je doveo do predaje dijela vojnika, napuštanja Debaljceva, ali i velikih žrtava i razaranja.

"Šligl" je pisao da dio odgovornosti snose i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland, koji su pokrenuli mirovnu misiju, čiji je jedan od ciljeva, navodno, bio rješavanje situacije u Debaljcevu.

Oni su pokušali da ubijede Porošenka u Minsku da popusti i da dogovori povlačnje trupa, ali je on, u strahu od radikala u Kijevu, to odbio.

Porošenko je tako žrtvovao ljude zarad političkog opstanka, navode analitički portali.

Kada je svojevremeno prorusko uporište Slavjansk bilo u sličnom položaju i objektivno nije moglo biti odbranjeno, komandir snaga Donbasa Igor Strelkov naredio je povlačenje i spasio živote svojih boraca i stanovništva.

To je posao komandanta - da ne žrtvuje ljude uzalud i da spriječi nepotrebne žrtve. Porošeno je odbio to da učini i izazvao je veliki vojni poraz uz dodatne teške posljedice.

Kada vrhovni komandant žrtvuje živote svojih vojnika zbog političkog preživljavanja - onda je vrijeme da da ostavku, samtraju analitičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije