Svijet

Angela Merkel stigla u Ukrajinu

Angela Merkel stigla u Ukrajinu
Angela Merkel stigla u Ukrajinu

KIJEV, BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je danas u Kijev gdje će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom u trenutku kada je ruski humanitarni konvoj krenuo nazad u Rusiju.

Današnji susret Merkelove i Porošenka biće održan pred prvi sastanak ukrajinskog predsjednika i predsjednika Rusije Vladimira Putina koji je planiran da bude održan u Minsku za tri dana uz prisustvo evopskih zvaničnika, preio je AFP.

Merkel je juče u odvojenim telefonskim razgovorima sa ruskim i ukrajinskim predsjednikom izrazila zabrinutost zbog ulaska ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez dozvole, saopštio je kancelarkin portparol Štefan Zajbert.

Merkelova je pohvalila obazrivu reakciju Ukrajine, nakon što je, kako je rekla, Rusija "rizikovala da pogorša i tako napetu situaciju". Ona se takođe založila za hitan prekid vatre i očuvanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, istakao je Zajbert.

"Kancelarka Merkel je izrazila veliku zabrinutost zbog toga što je konvoj prešao granicu bez ukrajinskog odobrenja i bez pratnje Crvenog krsta, a djelimično i bez prethodnog pregleda", naveo je Zajbert u svom saopštenju.

Merkelova je juče razgovarala telefonom i sa američkim predsjednikom Barakom Obamom.

Dvoje zvaničnika su upozorili da Rusija izaziva "opasnu eskalaciju" konflikta u Ukrajini zbog vojnog prisustva u toj zemlji i granatiranja.

Oni smatraju da prisustvo ruskih vojnika u Ukrajini, gomilanje snaga duž ukrajinske granice i rusko granatiranje na teritoriji Ukrajine, predstavlja ozbiljnu eksalaciju tenzija.

Bijela kuća je saopštila da su se Obama i Merkel u telefonskom razgovoru složili da je dokaz još jedne provokacije Moskve to što je ruski konvoj ušao u Ukrajinu bez dozvole i da to predstavlja narušavanje ukrajinskog suverentiteta.

bama i Merkel su istakli da Rusija mora da povuče konvoj sa ukrajinske teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije