Svijet

Angela Merkel u Tirani počela balkansku turneju

Angela Merkel u Tirani počela balkansku turneju
Angela Merkel u Tirani počela balkansku turneju

TIRANA - Njemačka kancelarka Angela Merkel svoju zvaničnu posjetu u okviru balkanske turneje započela je danas u Tirani, javlja Anadolija.

Nju je, uz najviše državničke počasti na bulevaru Nacionalnih žrtava u Tirani, dočekao premijer Albanije Edi Rama, a nakon intoniranja nacionalnih himni Albanije i Savezne Republike Njemačke  zvanične delegacije dvije zemlje uputile su se u zgradu Vlade Albanije gdje će održati sastanak iza zatvorenih vrata.

Nakon sastanka albanski premijer Edi Rama i njemačka kancelarka Angela Merkel obratit će se na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Programom jednodnevne zvanične posjete Albaniji, planiran je i susret njemačke kancelarke sa albanskim šefom države Bujarom Nishanijem.

Merkel će u okviru posjete Tirani sa Ramom učestvovati na završnoj sjednici njemačko-albanske poslovne konferencije, sa fokusom na ekonomske i političke perspektive saradnje između dviju zemalja.

Pred dolazak njemačke kancelarke albanska Okružna policija je u glavnom gradu Tirani poduzela visoke mjere sigurnosti. Brojne ulice su zatvorene, te je angažovan veliki broj policajaca.

U večernjim satima, Merkel će svoju balkansku turneju nastaviti u Beogradu, dok će 9. jula posjetiti i Sarajevo.

Glasnogovornik njemačke Vlade Štefen Sajbert saopštio je ranije da će ključne teme posjete biti bilateralni odnosi te tri zemlje sa Njemačkom i odnosi sa Evropskom unijom (EU), kao i pitanja iz oblasti ekonomije i energetike. Teme razgovora, kako je najavljeno, biće regionalna pitanja, kao što su Konferencija o zapadnom Balkanu i odnosi sa susjednim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije