Svijet

Ankara povukla ambasadora iz Beča

Ankara povukla ambasadora iz Beča
Ankara povukla ambasadora iz Beča

ANKARA - Turska Vlada opozovala je danas svog ambasadora iz Austrije nakon što je Beč juče nazvao genocidom masakr nad Jermenima u posljednjim godinama Otomanskog carstva.

Austrijski parlament objavio je juče deklaraciju o tom događaju i to je prvi put da je masakr nad Jermenima nazvan genocidom.

"Očigledno je da će deklaracija koju je objavio austrijski parlament ostaviti trajne mrlje na tursko-austrijskom prijateljstvu. Treba znati da Turska i njen narod neće zaboraviti ovu klevetu nanijetu njihovoj istoriji", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se ističe da sve ukazuje na to da je Austrija popustila pod naporima određenih krugova koji manipulišu mišljenjima, dok ignorišu turske humanitarne inicijative.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova takođe ocjenjuje da je uvreda to što se u deklaraciji ne navodi da su i muslimani ginuli tokom istog perioda.

Austrijski parlament nije usvojio zvaničnu rezoluciju, ali se šest partija pridružilo deklaraciji.

"Zbog istorijske odgovornosti, pošto je Austrougarska monarhija bila saveznica Otomanskog carstva u Prvom svjetskom ratu, naša je dužnost da priznamo i osudimo ove grozne događaje kao genocid", stoji u deklaraciji.

Nekoliko evropskih država, Evropski parlament, Kanada i južnoameričke države priznale su događaje od prije 100 godina kao genocid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije