Svijet

Antoneti: Haško pravosuđe u stalnom sukobu interesa

Antoneti: Haško pravosuđe u stalnom sukobu interesa
Antoneti: Haško pravosuđe u stalnom sukobu interesa

BEOGRAD - Haški sudija Žan-Klod Antoneti rekao je da postoji ozbiljno pitanje u vezi sa pravičnim uslovima suđenja kada je riječ o Međunarodnom pravosudnom mehanizmu, te da ima osjećaj da se haško pravosuđe nalazi u stalnom sukobu interesa.

Antoneti ističe da se brojni problemi funkcionisanja Međunarodnog pravosudnog mehanizma moraju riješiti reformama, dodajući da je neprihvatljivo da predsjednik Mehanizma ima diskreciono pravo biranja sudija vijeća i da se sam odredi za predsjedavajućeg žalbenog vijeća.

"Postoji ozbiljno pitanje uz vezi sa pravičnim uslovima suđenja koje zahtjeva apsolutnu nezavisnost sudija", rekao je Antoneti za "Večernje novosti".

On kaže da je Savjetu bezbjednosti, koji je zatražio procjenu radnih metoda Haškog tribunala i Mehanizma, predložio da se sudije biraju tajnim izvlačenjem sa liste Mehanizma.

Prema njegovim riječima, to bi bilo garancija protiv klijentelizma i razdvojilo bi funkciju predsjednika Mehanizma od predsjednika žalbenog vijeća.

"Trebalo bi razmotriti pravila procedure, tako da se presuda donosi što je prije moguće, dok su ovako potrebne i godine do saslušanja", rekao je Antoneti i dodao da je potpuno nezavisan sudija i da nikada nije stekao utisak da je bio dio političkog suda.

Ističući da ima osjećaj da se haško pravosuđe nalazi u stalnom sukobu interesa, Antoneti je kao primjer naveo da advokati postaju članovi Tribunala kao pravnici koji rade sa sudijama, pravnici koji su radili sa sudijama postaju advokati optuženih, dok su advokati optuženih postali sudije.

Antoneti, koji je predsjedavao sudskim vijećem koje je oslobodilo predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja, kaže da se postavlja pitanje da li mogu sudije na kraju postati i advokati optuženih.

"Nije neuobičajeno vidjeti da bračni drug radi, na primjer, u kancelariji tužioca, dok drugi član porodice radi sa sudijama... Nešto slično ne postoji u zemljama sa striktnim propisima, kao što je moja, gdje advokat može da postane sudija u sudu tek za nekoliko godina", rekao je Antoneti.

Na pitanje da li bi Šešelj sada mogao da se pojavi kao advokat odbrane prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, Antoneti je rekao da bi neko postao advokat pred Haškim tribunalom morao bi prvo da ispuni kriterijume.

Komentarišući Šešeljevu izjavu da je pobijedio Haški tribunal, Antoneti je rekao da niko ne može da tvrdi da je izvojevao pobjedu protiv pravosuđa i njegovih odluka i presuda.

Antoneti smatra da osoba koja je proglašena nevinom ima pravo na naknadu štete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije