Svijet

Arapske kopnene snage raspoređene u Adenu

Arapske kopnene snage raspoređene u Adenu
Arapske kopnene snage raspoređene u Adenu

ADEN - Arapske kopnene snage, pod komandom Saudijske Arabije, raspoređene su u drugom po veličini jemenskom gradu Adenu da bi podržale lojalističke snage jemenskog predsjednika Abdu Rabu Mansura Hadiju, saopštio je Vladin zvaničnik.

"Ograničene koalicione snage ušle su u Aden i druge (ostale) snage su na putu ka južnom lučkom gradu", rekao je neimenovani rukovodeći član narodnih odbora odnosno lokalno regrutovana milicija odana Hadiju, u izjavi za agenciju AFP.

Isti izvor naveo je da će te "ograničene koalicione snage" početi da im pomažu u borbi protiv pobunjenika - pripadnika Huta i snaga svrnutog predsjednika Alija Abdulaha Saleha.

AP precizira da su jemenski vojni zvaničnici naveli da je najmanje 20 arapskih koalicionih trupa sletjelo u Aden u "izviđačku misiju".

Do sada je arapska koalicija pod komandom Saudijske Arabije sprovodila vazdušne udare po uporištima pobunjenika i njihovih saveznika, ali sada, prvi put, oni razmještaju svoje kopnene snage u Jemenu.

Tokom noći koalicioni avionu nastavili su vazdušne udare započete 26. marta po vojnoj vazduhoplovnoj bazi Al Dulaimi u Sani i kampu snaga lojalnih bivšem predsjedniku Salehu u okrugu Arhab sjeverno od grada.

Nije bilo riječi o eventualnim žrtvama, dodaje Rojters.

U borbama u Jemenu ubijeno je više od 1.000 ljudi, uključujući 551 civila, a Ujedinjene  nacije navode, prema posljednjim podacima, da je najmanje 115 djece.

Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte i sunitsko-muslimanski regionalni lider, najveći je rival šiitskom Iranu i zabrinuta je bila za sopstvenu bezbjednost i stabilnost, jer su u Jemenu šiitski Huti zauzeli prijestonicu Sanu i počeli s osvajanjem cijele zemlje, u septembru prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije