Svijet

Armija DNR opkolila luku Mariupolj na Azovskom moru

Armija DNR opkolila luku Mariupolj na Azovskom moru
Armija DNR opkolila luku Mariupolj na Azovskom moru

Armija Donjecke Narodne Republike (DNR) je gotovo opkolila lučki grad Mariupolj na Azovskom moru.

Informacije koje su objavljene u petak pokazju da je Mariupolj skoro u potpunosti odsječen od ostatka Ukrajine.

Vojska DNR je zašla Mariupolju sa leđa na zapadu, preko teritorije Zaporoške oblasti, zauzevši Červonoe Polje i Osipenku, kao i ostala naselja iz okruženja - Starčenkovo, Respublika, Zeleni Jar, Boevoe, Malinovka, Demljanovka, Starodubkovka.

Snage DNR oborile su u petak četiri ukrajinska aviona Suhoj 25. Prva dva su srušena u rejonu Novokaterinovke, a druga dva kod mjesta Vojkovo i Merežki, saopštili su predstavnici armije DNR, prenosi RIA Novosti.

Igor Nikolajevič Panarin, ruski ekspert za informaciono ratovanje i geopolitiku, smatra da su sva četiri oborana Suhoja poljski avioni, a ne ukrajinski.

On tvrdi da su do danas srušeni svi ukrajinska borbeni avioni od 35, koliko ih je imala Armija Ukrajine.

Armije Luganske i Donjecke Republike već kontrolišu oko 50 odsto teritorije Novorosije, izjavio je jedan od komandanata LNR Aleksej Mozgovoj.

"Linije fronta kao neprekinute linije još nema, ali mi kontrolišemo oko polovine svoje teritorije”, rekao je Mozgovoj u petak na jednom skupu u Jalti posvećenom događajima u Ukrajini, prenosi RIA Novosti.

On je uspjehe Narodne vojske Novorosije objasnio snagom duha i morala.

"Naši borci ponajmanje brinu o svojoj koži. Prvo smo protiv ukrajinskih tenkova imali samo balvane, vile i sjekire. Najčešće imamo jednog borca na 10, čak i 20 ukrajinskih vojnika. Ali, naša snaga je u duhu i moralu”, istakao je Mozgovoj.

On tvrdi da 90 odsto odreda Novorosije čine njeni stanovnici, a da su preostalih deset odsto dobrovoljci iz cijele Ukrajine, pa i iz drugih zemalja.

Borbu Novorosije, prema njegovim riječima, podržava 80 odsto svih koji žive na njenoj teritoriji, a oko osam odsto je kategorički protiv nje.

Armija DNR zarobila je od ukrajinske vojske drugi kompleks balističkih projektila "Tochka U", izjavio je ministar obrane DNR Vladimira Kononov za LifeNews .

Kompleks "Tochka U" razvijen u SSSR-u 70-ih i on uključuje lanser, lansirnu opremu i nekoliko vrsta tegljača. U Ukrajini je 2013. bilo 90 takvih raketa - 78 u rezervi i 12 operativnih u gradu Hmelnitski. Prema mišljenju stručnjaka, vojska Ukrajine nema iskustva u primjeni tih kompleksa, kao ni milicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije