Svijet

Armija DNR vratila kontrolu nad strateškom uzvisinom Saur-Mogila

Armija DNR vratila kontrolu nad strateškom uzvisinom Saur-Mogila
Armija DNR vratila kontrolu nad strateškom uzvisinom Saur-Mogila

DONJECK - Armija Donjecke Narodne Republike (DNR) povratila je u utorak kontrolu nad najvišom tačkom regije Donjeck Saur-Mogila (Saur-humka), prenose RIA Novosti izvještaj lokalnih snaga.

Saur-Mogila se nalazi na nadmorskoj visini od 277 metara, 80 km istočno od Donjecka.

“Nakon nekoliko dana teških borbi ukrajinska vojska se povukla”, rekao je predstavnik Armije DNR i dodao da je zarobljeno nekoliko oklopnih vozila i dosta naoružanja, prenosi RIA Novosti.

U julu i avgustu 1943. na Sur-Mogili i oko nje vođena je velika bitka između Nijemaca i Crvene armije. Pozicije su držali 1, 2. i 4. gardijski mehanizovani korpusi, a Nijemci su napadali tenkovskim jedinicama SS divizija „Rajh” i „Mrtvačka glava”. Nisu uspjeli da da osvoje brdo što im se kasnije osvetilo.

Saur-Mogila je najviša tačka u Dombasu. Tokom dosadašnjih sukoba pokazao se njegov strateški značaj. Ko se nalazi na ovom brdu ima mogućnost da kontroliše put između regija Donjeck i Lugansk i Rusije. Armija DNR je bila prisiljena da ga napusti 9. avgusta usljed masovng bombardovanja od strane ukrainske artiljerije.

Potparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ukrajine Andrej Lisenko je u isto vrijeme na konferenciji za štampu rekao da je brdo Saur-Mogila pod kontrolom snaga Ukrajine i da ono neće biti napušeno jer je od strateškog značaja.

Armija DNR je u nedjelju pokrenula veliku ofanzivu i do sada su uspjeli da u okruženje na više lokacija stave preko 7.000 ukrajinskih vojnika, sa 40 tenkova, 100 oklopnih vozila i više od 60 artiljerijskih oruđa.

Snage DNR dosegle su Azovsko more i zaprijetile zauzimanjem Mariupolja, prema kojem se povlači Nacionalna garda.

Mariupolj se nalazi na obali Azovskog mora i ima 458.000 stanovnika. Drugi je grad po veličini u Donjeckoj Republici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije