Svijet

Armija LNR oslobodila Novosvetlovku, na putu Lugansk - Krasnodon

Armija LNR oslobodila Novosvetlovku, na putu Lugansk - Krasnodon
Armija LNR oslobodila Novosvetlovku, na putu Lugansk - Krasnodon

LUGANSK – Armija Luganske Narodne Republike (LNR) oslobodila je u subotu naselje Novosvetlovku, 15 km južno od Luganska, i time učinila prohodnim putni pravac Lugansk – Krasnodon, koji vodi do graničnog prelaza Izvarino na granici sa Rusijom, javila je agencija Novorusija.

Teške borbe su trajale više dana dok snage kilevskog režima nisu potisnute prema luganskom aerodromu, piše Novorusija i ističe da još postoji opasnost od povremenog artiljerijskog bombardovanja ovog važnog putnog pravca za snabdijevanje Luganska.

Na drugom kraju istočno od aerodroma, na putu Lugansk - Karasni Luč, u naselju Lutogino vode se ulične borbe. Prema izvještajima sa terena, na koje se poziva agencija Novorusija, snage Luganske Republike preuzele su većinu naselja i potiskuju ukrajinske snage van grada u nenaseljena polja prema aerodromu.

Vojska Ukrajine se duže vrijeme nalazi u okruženju kod arodroma južno od Luganska. Kako ističe Novorusija, tamo se nalaze značajne snage od više hiljada padobranaca i pripadnika Nacionalne garde, sa većim brojem tenkova, oklopnih vozila i artiljerijskih oruđa. Odatle se svakodnevno bombarduje grad Lugansk.

Na sjeveru od Luganska, ofanziva koju je započela Armija LNR, polako napreduje i nema značajnih pomjeranja, osim zauzimanja tektičkih pozicija. Nacionalna garda je uspjela da povrati dio sela Luganska stanica, sjeveroistočno od Luganska, odakle artiljerijom bombarduje grad, javlja Novorusija.

Armija Donjecke Narodne Republike (DNR) u subotu je potisnula snage kijevskog režima iz naselja Volnovah, 40 km južno od Donjecka na putu Donjeck - Mariupolj i time stavila u novo okruženje značajne snage ukrajinske vojske, između tog naselja i Starobreševa - Komsomolska.

U subotu je započela, a u nedjelju nastavljena predaja snaga kijevskog režima iz Amrosijevskog džepa. Tamo se nalaze vojnici koji su napadali Ilovajsk, 30 km istočno od Donjecka, koje su se nakon ofanzive Armije DNR od 24. avgusta našle u okruženju. Nakon više neuspjelih pokušaja proboja i značajnih gubitaka te zahtjeva predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina da se puste ukrajinski vojnici humanitarnim koridorom, odlučili su da se predaju.

Premijer DNR Aleksandar Zaharčenko u subotu je rekao da je u Amrosijevskom džepu zarobljen značajan broj oklopnih sretstava, artiljerije i municije. On je na konferenciji za štampu u Donjecku najavio novu ofanzivu, ne navodeći u kom smjeru i kad bi se to mogo dogoditi, istakavši da sad imaju dovoljno municije i naoružanja koje su preoteli od kijevskog režima.

Zapadno od Donjecka Armija DNR je prišla naselju Avdivka i njegovim zauzimanjem stavila bi u okruženje snage koje se nalaze na donjeckom aerodromu, čime bi uklonili opasnost od svakodnevnog bombardovanja grada. Na sjeverozapadu snage DNR iz grada Gorilovka pokušavaju da potisnu Nacionalnu gardu iz grada Debljecevo, koji se nalazi na putu Donjeck – Lugansk.

Na jugu, kod Azovskog mora oko Mariupolja, partizanske grupe i armija DNR preuzeli su više naselja koje su napustile ili nisu branile snage Ukrajine. Okruženje oko samog grada se sužava. Kako javljaju očevici sa lica mjesta, na koje se pozivaju ruske agencije, domicilno stanovništo Mariupolja nastoji da ukloni obilježja kijevskog režima, a vojska sa manjim brojem dobrovoljaca utvrđuje obrambene položaje na prilazima gdje se očekuju prodori armije DNR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije