Svijet

Armija LNR preuzela kontrolu nad luganskim aerodromom

Armija LNR preuzela kontrolu nad luganskim aerodromom
Armija LNR preuzela kontrolu nad luganskim aerodromom

LUGANSK – Armija Luganske narodne republike (LNR) preuzela je kontrolu nad luganskim aerodrom nakon žestokih borbi koje su se vodile tokom nedjelje, javio je reporter televizije LifeNews sa lica mjesta.

Luganska vazdušna luka nije u funkciji od maja, od kada se oko nje vode borbe.

Od početka vojnih operacija na istoku Ukrajine luganski aerodrom drže jake snage kijevskog režima koje su se snabdijevale vazdušnim putem do rušenja transportnog aviona, kada je poginulo oko 50 vojnika. Milicija Luganska je u junu djelimično uspjela da blokira puteve, ali su oni  u više navrata bili probijani od strane snaga režima.

Do preuzimanja aerodroma do sada nije došlo zbog dobro utvrđenih objekata i snaga koje se procjenjuju da ih je bilo od 500 do 2000, opremljenih tenkovima, oklopnim transporterima i artiljerijom.

Prema informacijama Armije LNR, koje prenosi reporter LifeNews, na samom aerodromu se nalazi dobro utvrđeni bunker i potpuno obezjeđivanje potrajaće do 2 dana.

Prema nezvaničnim informacijama, u vazdušnoj luci se nalazilo dosta plaćeničkih snaga iz raznih država. Uglavnom je riječ o građanima Poljske, Švedske, Litvanije, Letonije i Estonije, a u presretnutim razgovorima su se čule i "psovke na engleskom“.

Sve spoljne snage Nacionalne garde su poginule nakon jake artiljerijske vatre koja je trajala čitav dan u nedjelju. Selo Novanovka je oslobođeno nakon preuzimnja naselja Novosetlovsk i Govralova.

Armija Donjecke Narodne Eepublike (DNR) u nedjelju je stavila u okruženje donjecki aerodrom i pokrenula operaciju za njegovo oslobađanje. Prema informacijama sa kojima raspolažu snage DNR, prilazi aerodromu su minirani, a objekti dobro utvđeni.

Prema riječima očevidaca, gori donjecka vazdušna luka. Oni su rekli da se može vidjeti crni gusti dim koji izlazi kroz prozore i vrata glavne zgrade aerdroma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije