Svijet

Armiji DNR se predalo 129 ukrajinskih vojnika

Armiji DNR se predalo 129 ukrajinskih vojnika
Armiji DNR se predalo 129 ukrajinskih vojnika

Najmanje 129 vojnika i pripadnika Nacionalne garde Ukrajine predalo se u jutarnjim časovima u srijedu Armiji Donjecke Narodne Republike (DNR) u selu Starobreševo, 20 km južno od Donjecka, saopšteno je iz sjedišta DNR

"Armiji se u selu Starobeševo, u Donjeckoj regiji, u jutarnjim časovima dobrovoljno predalo 129 ukrajinskih vojnika i pripadnika nacionalne garde", rekao je predstavnik DNR, a prenosi RIA Novosti.

Prema tvrdnjama zvaničnika DNR, tokom noćnih borbi u predgrađima Donjecka, Avdevivke i Isinovataije, ukrajinska vojska je izgubila 25 ljudi, kao i dio vojne opreme – dva oklopna transportera, tenkove i skladište municije.

U blizini grada Krasnogorovka, 15 km zapadno od Donjecka, uništena su četiri višecjevna lansera raketa „Grad“, sa mogućnošću još dva tenka i dva oklopna vozila koja su se nalazila u pratnji, saopšteno je iz sjedišta DNR.

U blizini naselja Valuiskih, 20 km sjeveroistočno od Luganska, milicija je uništila 5 vozila sa municijom, a kao rezultat borbi poginulo je 8 vojnika.

Sinoć je ukrajinska vojska izgubila pet tenkova, sedam oklopnih transportera, četiri višecjevna lansera raketa „Grad“, dva skladišta municije i pet kamiona, sumirano je u sjedištu DNR.

Snage DNR su u utorak u večernjim časovima u potpunosti preuzele kontrolu na gradom Ilovajsk, 20 km istočno od Donjecka. Ukajinska vojska se povukla iz grada i sad se nalazi u poljima i naseljima u okolici.

Ranije je vojska Ukrajine skoncentrisala velike snage da zauzme Ilovajsk, u nastojanju da stavi u okruženje Donjeck, ostavljajući nebranjene bokove, pozadinu i druge djelove fronta, što je stvorilo pretpostavku da DNR krene u kontraofanzivu.

Premijer DNR Aleksandar Zaharčenko ranije je rekao da je Armija DNR u nedjelju, 24. avgusta, pokrenula veliku ofanzivu akciju u svim pravcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije