Svijet

Artiljerijska vatra odjekuje Donjeckom

Artiljerijska vatra odjekuje Donjeckom
Artiljerijska vatra odjekuje Donjeckom

DONJECK, KIJEV - U Donjecku se od jutros čula artiljerijska paljba, izvještava RIA Novosti iz tog grada na istoku Ukrajine, dok su gradske vlasti Marijupolja, gdje je u subotu poginulo 30, a ranjeno oko 90 ljudi, saopštile da je situacija "pod kontrolom i stabilna".

Prema tvrdnjama pobunjenika samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), koje prenosi ruska agencija, u Donjecku se čuju snažne artiljerijske detonacije i projektili su pali na zapadni dio grada, gdje je oštećena jedna crkva, a ima i ranjenih.

Dan poslije krvavog napada na Marijupolj, sukob ukrajinskih i proruskih snaga preselio se na gradove Gorlovka i Harkov.

Petoro civila izgubilo je život, a desetoro je ranjeno u bombardovanju Gorlovke, grada u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko juče je proglasio dan žalosti zbog pogibije 30 ljudi u Marijupolju. Ukrajinsko tužilaštvo ovaj događaj nazvalo je terorističkim aktom, a proruske snage poriču da su pucale.

Barak Obama, predsjednik SAD, rekao je da će razmotriti sve dodatne opcije, osim vojne akcije, kako bi "zauzdali Moskvu u odnosima s Ukrajinom". On je dodao da je podrška Rusije "krivac" za prekid primirja u Ukrajini.

"Duboko smo zabrinuti zbog prekida primirja s Rusijom", rekao je Obama, dodajući da "ne bi bilo efikasno ući u vojni sukob s Rusijom".

"Ukrinform" je prenio da je Porošenko u subotu razgovarao telefonom s potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom i da je Bijela kuća saopštila da će "jednostrana eskalacija konflikta na istoku Ukrajine od strane Rusije i proruskih ekstremista na kraju dovesti do povećanja cijene odgovornosti same Rusije". Bajden je navodno "osudio napade i nasilje u istočnoj Ukrajini koji su inicirali separatisti koje podržava Rusija".

Rusija je blokirala saopštenje Savjeta bezbjednosti UN kojim se osuđuje granatiranje Marijupolja na jugoistoku Ukrajine u kome je poginulo 30, a povrijeđeno više od 90 civila, saopštila je britanska delegacija u UN.

U saopštenju poziva se na "momentalnu deeskalaciju nasilja, implementaciju sporazuma o prekidu vatre iz septembra i objektivnu istragu" napada koji se u subotu dogodio u Marijupolju. U dokumentu se, takođe, navodi da je lider proruskih snaga Aleksandar Zaharčenko najavio početak ofanzive u Marijupolju i "najoštrije osuđuje takve neodgovorne najave".

Stalna misija Rusije u UN je saopštila da konsenzus u vezi s tekstom nije postignut jer je britanska delegacija, koja je saopštenje predložila, insistirala na osudi izjava predstavnika proruskih snaga.

Članice Savjeta bezbjednosti najvjerovatnije će se sastati ponovo danas kako bi razgovarale o situaciji u Ukrajini, koja nastavlja da se pogoršava, rekla je diplomata jedne zapadne države u Savjetu bezbjednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije