Svijet

Asanž: Google kao privatna NSA

Asanž: Google kao privatna NSA
Asanž: Google kao privatna NSA

VAŠINGTON - Džulijan Asanž, osnivač sajta WikiLeaks na kom je 2010. objavio veliki broj povjerljivih diplomatskih i vojnih dokumenata vlada širom svijeta, a najviše američkih, okarakterisao je internet pretraživača Google kao privatnu NSA (američka Nacionalna bezbjednosna služba).

Asanž je to ustvrdio na konferenciji za štampu u ambasadi Ekvadora u Londonu, koja mu je prije dvije godine pružila azil, a organizovana je povodom izlaska knjige o njegovom susretu s bivšim izvršnim direktorom Googlea Erikom Šmitom, objavio je danas sajt phonandroid.com.

I dok Šmit promoviše svoju knjigu gdje se ističe korist od "rata" između Applea i Googlea, Asanž promoviše svoju "Kada se Google sreo sa WikiLeaksom" (When Google Met WikiLeaks).

Direktna aluzija je napravljena nakon skandala koji je lane pogodio NSA kada je Edvard Snouden, koji je radio za NSA, objelodanio podatke o internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada.

Asanž je na konferenciji za štampu rekao da je Google uspostavio veze s američkom vladom i vojskom, a da su proizvod toga osobe koje koriste Google.

On je napravio paralelu između prikupljanja podataka koje čini Google u marketinške svrhe i strategije NSA da prikupi što je više moguće informacija.

Šmit je prije dva dana na najavu izlaska Asanžove knjige rekao da je "Džulijan paranoičan", da Google nije nikada sarađivao sa NSA i da se ta kompanija žestoko borila protiv onoga što je NSA radila.

"Uzeli smo sve naše podatke, razmijenjene informacije i potpuno smo ih šifrovali da ih niko ne bi imao, a prije svega vlada", naveo je Šmit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije